Figuretes de pasta de paper, cúpules creades amb ampolles d'oli o palmeres fetes amb llaunes. Són alguns dels materials que utilitza en Ramón per construir aquest pessebre des de fa 18 anys. Ramón Ruiíz “A veces me viene la idea a través de los elementos que encuentro incluso en la calle, porque todo es reciclado.” L'escena té en compte l'arquitectura de l'època i els fets narrats a la Bíblia. Es divideix en tres espais: Natzaret, Jerusalem i Betlem i conté més de 1.500 figures, la majoria d'elles de les quals motoritzades. Insert: “Este es el motor del microondas. Son motores muy pequeños, no hacen ruido y si se paran no hay ningun problema eléectrico ni nada.” Tot i que cada any l'essència d'aquest pessebre és la mateixa, en Ramón sempre fa alguns canvis. “El ser humano estamos hechos de proseguir y subir un pedaño más, cada día un peldaño más y yo estoy acostumbrado a elevarme un poquito más. Cada año agrego y quito asperezas. Es decir, saco todo aquello que no me agrada.” Aquest pessebre és una cita indispensable per a molts veïns del barri de Sants. Tant és així que cada any el visiten entre 7.000 i 8.000 persones.

Ramon Ruiz és l’artista encarregat de construir el pessebre que, des de fa 18 anys, s’exposa per Nadal a l’església de Sant Joan MariVianney, al barri de Sants. Tots els materials que utilitza són reciclats, per exemple, ampolles d’oli per fer les cúpules, pasta de paper per fer les figures o llaunes per fer les fulles de les palmeres.

Un dels factors més destacats de la construcció d’en Ramon és que tot està confeccionat segons l’arquitectura i els costums de l’època. A més, la majoria de figures tenen moviment. Per fer-ho, el pessebrista ha extret motors d’electrodomèstics com rentadores o microones, ja que “són petits, silenciosos i, si fallen, no donen problemes”.

Tot i que fa gairebé dues dècades que en Ramon munta aquest pessebre, cada any hi fa alguns canvis: “L’ésser humà està fet per avançar i pujar cada dia un esglaó més, per això tots els anys hi afegeixo coses i trec el que no m’agrada“, explica l’artista.

Aquest pessebre és una cita indispensable per a molts veïns del barri de Sants en aquestes dates nadalenques. Tant és així que, any rere any, entre 7.000 i 8.000 persones s’apropen a l’església de Sant Joan Maria Vianney per visitar-ho.