Les pintures de Ricard Opisso envaeixen la planta baixa de l’Hotel Astoria, situat al número 209 del carrer de París. L’any 2007 van arribar les primeres obres de la col·lecció privada de Jordi Clos, actualment president del Gremi d’Hotels de Barcelona i responsable del Museu Egipici de la ciutat, a les parets de l’establiment. La mostra, però, és poc coneguda, tot i ser la col·lecció més àmplia de l’artista. Clos va adquirir la primera obra el 1968 -dos anys després de la mort de l’artista- i des de llavors ha anat fent gran la col·lecció d’un pintor per qui té una gran admiració. Actualment tres sales de la planta baixa de l’establiment hoteler estan decorades amb un total de 243 obres de l’artista i properament es podran s’hi incorporaran 15 quadres més.

Jordi Clos davant de les obres d’Opisso a l’Astòria

Picasso i Toulouse-Lautrec arriben a l’Astòria

Com a mecenes i col·leccionista, Jordi Clos, ha adquirit recentment dues obres molt significatives: ‘Picasso i el seu amic protector, el pintor Sebastià Junyent’ i ‘Toulouse-Lautrec o el seu cosí, el Dr. Gabriel Tapié de Céleyran’. Les obres pertanyien a una família de Mallorca que va rebre en herència aquestes il·lustracions i va decidir vendre-les. “Opisso és una persona desconeguda. Era una màquina de treball”, ha dit Clos referint-se a la quantitat d’obra que havia produït perquè fins i tot “pagava alguns restaurants amb dibuixos que els feia”. Segons ell, la figura del pintor no va destacar com hagués pogut perquè va decidir tornar de París cap a Barcelona, on va viure des de molt petit. “Si Opisso s’hagués quedat a França hauria estat un pintor molt reconegut, però va decidir tornar a Barcelona”.

Les dues obres noves: a l’esquerra, representat Picasso, i l’obra de la dreta, amb Toulouse-Lautrec

Opisso, un cronista de Barcelona

L’artista és un dels pintors costumistes més rellevants de l’estat, però “desgraciadament poc conegut al seu país, excepte a Catalunya”, ha dit Clos. Era membre d’Els Quatre Gats, i col·laborador i amic d’artistes com Ramon Casas, Isidre Nonell, Henry Toulouse-Lautrec o Pablo Picasso. Els seus treballs estan caracteritzats per la ironia, la visió social i satírica política. Els seus dibuixos també són molt populars per a les publicacions infantils com el ‘TBO’ o ‘Patufet’.


L’Astoria, a La nit dels museus

En la pròxima edició de La nit dels museus prevista per al 16 de maig, l’Hotel Astoria hi participarà per primera vegada. La raó és difondre l’obra de l’artista i la gran col·lecció que amaguen les parets de l’hotel. Les portes de l’establiment estan sempre obertes a tots els visitants de forma gratuïta pels qui vulguin conèixer l’obra, siguin clients de l’hotel o no.

Llibres, fotos i documents de l’artista