La polèmica ha suscitat l'autofoto i la mirada del molts visitants que s'han acostat avui al MACBA a veure l'obra d'Inés Doujak. ÁLVARO ORTEGA, visitant "Toda la polémica nos ha hecho venir expresamente a verla." El director del Museu, Bartomeu Marí, a la vista de les nombroses crítiques d'associacions, entitats i personalitats del món de la cultura ha reconsiderat la decisió i finalment s'ha obert l'exposició. Una obertura que ha agafat per sorpresa els comissaris de la mostra. VALENTÍN ROMA, comissari de l'exposició "Se abre una exposición que se había carrado, no creo que se restituya la normalidad pero es un proceso de acercamiento a algo que tenía que haber sucedido. Pienso que Inés no se referia a una persona en concreto sino al imaginario de una institución pública. Estamos revisitando lo que quiere decir la soberanía, eso ha sido una constante en la historia del arte." Un sentiment també estès entre els visitants. ÓSCAR FERNÁNDEZ, visitant "Es curioso que hace varias semanas se reunieron presidentes de varias naciones de Europa i de fuera en revindicación de la libertad como un hecho fundamental del ser humano y de la creación artística y al fin y al cabo y a una polémica sea de índole artística o de cualquier índole no se le pueden poner límites." El director del MACBA ha demanat disculpes i ha posat el càrrec a disposició del consorci del Museu. Els comissaris han declinat valorar aquesta decisió però sí que demanen al museu que es faci una inauguració amb roda de premsa com s'acostuma a fer sempre en deferència als 30 artistes que exposen la seves obres.
El director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Bartomeu Marí, a la vista de les nombroses crítiques d’associacions, entitats i personalitats del món de la cultura, va reconsiderar ahir mateix la seva decisió i, finalment, aquest dissabte s’ha obert l’exposició.
Això ha agafat per sorpresa els comissaris de la mostra, que al matí no donaven l’abast atenent mitjans i curiosos. Valentín Roma, un dels quatre comissaris de l’exposició, ha explicat a BTV que dubta que es restitueixi la normalitat, però sí que pensa que l’obertura suposarà un acostament. Pel que fa a la polèmica obra, recorda que l’artista “no es referia a una persona en concret, sinó a l’imaginari d’una institució pública” i afegeix que la mostra “revisita el que vol dir la sobirania”.
El director del MACBA ha demanat disculpes i ha posat el càrrec a disposició del consorci del Museu. Els comissaris han declinat valorar aquesta decisió, però sí que demanen al museu que hi hagi una inauguració amb roda de premsa, com s’acostuma a fer sempre, en deferència als 30 artistes que hi exposen les seves obres.
Un episodi “difícil d’entendre”
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s’ha mostrat cautelós a l’hora de valorar la polèmica. “Respecto les decisions que ha pres el director i dilluns miraré d’entendre totes les circumstàncies”, ha destacat en declaracions a l’agència ACN. Tot i això, Mascarell no ha dubtat a l’hora d’afirmar que veu tot aquest procés “francament difícil d’entendre” i ha avançat que la setmana vinent es veurà què és el més convé “per al museu, pel propi director i el patronat”.
El regidor de Cultura, Jaume Ciurana, que ostenta la presidència rotatòria del MACBA, ha convocat aquest dilluns una reunió de la comissió delegada del museu, amb representants del Ministeri de Cultura, el Departament de Cultura, l’Ajuntament, la Fundació MACBA i el mateix Bartomeu Marí.
El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, troba ofensiu i de mal gust que l’obra d’Inés Doujak estigui finalment exposada al públic. Diu que “és un veritable insult, una ofensa i un escarni al rei Joan Carles I i, per tant, ha de ser retirada no només per ser el rei sinó pel respecte que mereix qualsevol persona”. Segons el líder del PP, “ni la llibertat d’expressió ni el dret a la creativitat poden ser el pretext o l’excusa per mantenir l’obra” exposada al MACBA.