El Zoo de Barcelona ha acollit aquest dijous a la tarda la presentació del documental ‘Maa-yiem , l’extraordinària història de Jordi Sabater Pi‘. El director del Zoo, Sito Alarcón, ha inaugurat l’acte. Tot seguit, la directora d’informatius de betevé, Eva Arderius, ha entrevistat el director del documental, Alfons Par, que ha explicat que sempre s’havia imaginat que un documental sobre la vida del primatòleg “no podien ser unes imatges d’arxiu i uns senyors parlant a càmera, sinó que havia de ser una pel·lícula“. Així, el film conté moltes escenes recreades de la vida de Sabater Pi explorant la natura a l’Àfrica Central.

Més enllà del Floquet de Neu

En la presentació també hi ha intervingut la periodista de TVE Marta Càceres, que ha entrevistat la psicòloga i alumna de Sabater Pi, Montse Colell, que n’ha destacat que va ser “un professor diferent”. Colell també ha comentat que per al seu mestre la descoberta del Floquet de Neu, que el va fer popular, es va arribar a convertir en una càrrega: “Quan arriba aquí ja havia fet moltes investigacions i li hauria agradat ser reconegut pels seus descobriments“. I, precisament, aquest és l’objectiu de la pel·lícula: donar a conèixer la seva trajectòria científica.

Alfons Par explica que per també en aquest sentit en va escollir el títol ‘Maa-yiem‘, que en llengua fang significa “no ho sé”: “Més enllà de la descoberta del Floquet de Neu, Sabater Pi és maa-yiem, no en sabem res“.

En la presentació també s’ha projectat el documental i ha conclòs amb la intervenció del fill del primatòleg, Oriol Sabater Coca. El documental s’estrenarà el proper 25 d’octubre, a les 22 h, a betevé.

Una vida dedicada a la natura

El nom de Jordi Sabaté Pi està lligat, ineludiblement, al de Floquet de Neu, l’únic goril·la blanc conegut. Però la importància del primatòleg català va molt més enllà. El documental ‘Maa-yiem, l’extraordinària història de Jordi Sabater Pi’ ens acosta, a través de diferents testimonis vius, entre ells el seu fill Oriol, la seva jove Maria Rosa, i els seus nets, la figura d’aquest científic, etnògraf, antropòleg i naturalista, completament autodidacte, que va viure en contacte amb la natura i els animals a Guinea Equatorial durant 30 anys.

El documental és una producció de Turkana Films en coproducció amb Ràdio Televisió EspanyolaTelevisió de Catalunya i La Xarxa de Comunicació Local, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’ICEC i la Fundació Zoo Barcelona.