El jurat, integrat per Rafael Argullol, Valèria Gaillard, Lluïsa Julià, Miquel de Palol, Xavier Pla, Carme Riera i Enric Sòria, va argumentar la decisió per la “baixa participació en la votació popular”, que no va arribar al 4 % dels socis de l’Ateneu Barcelonès (uns 150 socis dels prop de 4.000 que té l’entitat).

No obstant això, la majoria dels escriptors implicats consideren que el gest lesiona la qualitat del premi perquè va en contra de les bases, que estableixen que les obres finalistes es trien per votació popular dels socis de l’Ateneu i dels clubs de lectura de Catalunya. La primera a anunciar la retirada ha estat l’escriptora Tina Vallès, que en el seu compte de Twitter ha lamentat que no s’hagin respectat les bases del premi i que la participació popular hagi estat tan baixa.

L’ha seguit, poc després, el solsonès Raül Garrigasait, que ha apuntat que només un “replantejament profund del premi podrà recuperar la importància que havia tingut per a les lletres catalanes”. Un dels darrers en fer-ho ha estat Alfons Cama, que també ho ha anunciat a Twitter amb “profund desencís”. El degoteig de renúncies ha deixat el premi, que aquest dilluns tenia 11 obres finalistes, sense autors.

L’Ateneu Barcelonès ha defensat la decisió del jurat perquè considera que “ampliar els finalistes no contravenia les bases sinó que resolia el problema de la baixa participació”. En aquest comunicat afirma que “la participació dels socis havia estat molt insuficient i que això havia exclòs obres molt bones” i avança que de cara a noves edicions es valorarà la idoneïtat de mantenir la votació popular.

Les set obres finalistes escollides per votació popular són:

-‘Des del balcó’, de Teresa Muñoz (Amsterdam)
-‘El camí de les aigües’, de Carme Martí (Amsterdam)
-‘Els vells amics’, de Sílvia Soler (Columna Edicions)
-‘Escacs d’amor i de mort’, de Marcel Fité (Edicions Salòria)
-‘La memòria de l’arbre’, de Tina Vallès (Llibres Anagrama)
-‘L’olor de la seva pell’, d’Alfons Cama (Editorial Gregal)
-‘L’últim passatge de Walter Benjamin’, d’Enric Umbert (Edicions 62)

Les quatre obres incloses aquest dilluns pel jurat són:

-‘Els estranys’, de Raül Garrigasait (Edicions de 1984)
-‘Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents’, de Josep Lluís Badal (Rata)
-‘Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya’, de Max Besora (Editorial Males Herbes)
-‘Robinson’, de Vicenç Pagès Jordà (Editorial Empúries)