El president de la Generalitat va donar anit suport al sector i va assistir a la 26a Nit de l'Edició. El Gremi d'Editors reclama ajuda de les institucions a l'hora de promocionar la imatge de capital editorial de Barcelona. També per lluitar contra la pirateria, motiu notori de preocupació entre els agremiats. XAVIER MALLAFRÉ, president del Gremi d'Editors de Catalunya "Si realment volem ser civilitzats i del primer món, l'ordre també es demostra no sent un dels 13 països on ha crescut més la pirateria en els darrers cinc anys." Tot i les adversitats, Catalunya i la seva capital segueixen essent, però, un motor del sector en l'àmbit nacional i europeu. "En volum de facturació Catalunya ocupa l'onzè lloc del món, quan en realitat, per massa poblacional, li correspondria el número 95. L'any passat es van editar 34.400 títols, gairebé la meitat dels 80.000 editats a tot Espanya." El gremi considera clau la internacionalització de les empreses, cosa que el guardonat del Premi Atlàntida, l'acadèmic José Manuel Blecua, havia destacat precisament en una conferència prèvia. Hi va rememorar els primers propietaris del manuscrit d''El Quixot' i també els primers lectors que en van dur un exemplar editat a Amèrica. JOSÉ MANUEL BLECUA, guardonat, director de la Reial Acadèmia Espanyola "Me interesaba mucho América como mercado del libro, el comercio del libro tradicional. Y después porque creo que el futuro del comercio está en América, precisamente." La Nit de l'Edició va servir també per celebrar la trajectòria de diverses editorials catalanes. Centenària en el cas de Seix i Barral, cinquantanària la de Vicens Vives. Pels 25 anys d'història van ser reconegudes AG, Edicions B i Panini.

L’entrega va tenir lloc a la Llotja de Mar, en el marc de la Nit de l’Edició, vetllada que organitza cada any el gremi.

El premi Atlántida ha estat atorgat a José Manuel Blecua, actual director de la Real Academia Española. Blecua és un filòleg i estudiós de reconeguda trajectòria, vinculat durant anys a Catalunya. Va ser catedràtic de l’Institut Menéndez Pelayo i catedràtic de llengua espanyola de la Universitat Autònoma de Bellaterra. És autor, juntament amb Juan Alcina Franch, d’una Gramática Española i va dirigir el Diccionario general de sinónimos y antónimos  i és autor de nombrosos treballs de lexicografia i sobre història de les idees lingüístiques a Espanya.

No s’ha d’oblidar la seva clara defensa del català com a llengua que cal protegir, posicionament que va elogiar el president de la Generalitat durant l’entrega.  Una actitut que contrasta vivament amb la d’altres membres de la Real Academia,  a vegades força despectiva amb la tasca de manteniment del català. Un fet que segurament ha influit també en l’atorgament del premi Atlàntida.