El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha inaugurat dues exposicions a la seu de l’equipament de la Fabra i Coats a través d’una visita guiada d’un espai encara en obres, tot i que avançades. Sota el lema “obrim per obres”, la nau F acull el nou espai dedicat al treball amb l’exposició d’objectes de diversos sectors. A més, disposa de l’arxiu dels Amics de Fabra i Coats. A l’acte d’inauguració hi han assistit la regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, i el regidor de Memòria, Jordi Rabassa.

El futur Museu del Treball està previst que estigui completament enllestit el 2024. “La història de Barcelona no s’explica sense el treball”, explica Joan Roca, director del MUHBA, que creu que té una essència de “ciutat obrera i industrial”. El recorregut que ofereix aquest nou espai remarca el treball com a element de construcció de la Barcelona dels últims segles, un valor que a ulls de Roca “es mereix ser museïtzat”. De fet, és una temàtica poc habitual.

Aquest nou museu, en el mateix emplaçament on fa un segle es produïen els fils i els teixits per cosir, no deixa de banda la figura del treballador. De fet, el recorregut projectat per l’historiador Carles Puigferrat a través dels seus textos remarca la importància de recordar que les màquines necessiten una persona que hi interactuï. “Les màquines, sense persones, no funcionen”, recorda Puigferrat.

El teletreball, un recurs laboral centenari

Un dels aspectes més singulars de l’exposició és el del teletreball. Tot i que pugui semblar un terme introduït en la societat fa poc arran de l’ús de les noves tecnologies ofimàtiques, el Museu del Treball demostra que la realitat és ben diferent. Fa almenys un segle, les dones feien servir les seves màquines de cosir per vendre peces de roba. Ho feien com una comanda externalitzada, com ara la dels grans magatzems i sovint servien com a complement salarial en l’economia domèstica o, fins i tot , com a via d’ingrés principal.

80è aniversari del MUHBA

La inauguració d’aquest espai coincideix, precisament, amb el 80è aniversari del Museu d’Història de Barcelona. A finals de febrer va presentar una nova concepció de l’equipament, va reobrir el nou espai de col·leccions de la Zona Franca i va inaugurar vuit subseus temàtiques per a la ciutat, com ara el Museu de l’Habitatge, situat al Bon Pastor.

En el disseny d’aquesta exposició del MUHBA també hi han participat el districte de Sant Andreu i diverses entitats memorialistes, com l’Associació d’Amics i Amigues de la Fabra i Coats, la Fundació Maquinista-Macosa, l’antic personal de Pegaso, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor.