La Unesco va incloure aquests tres monuments modernistes a la llista de Patrimoni de la Humanitat com a “obres mestres d’un geni creatiu humà”

i va considerar que aportaven un testimoniatge únic i excepcional de la tradició cultural del país. El conjunt d’obres de Gaudí és l’exponent més important de l’arquitectura modernista a Catalunya, un moviment artístic que s’estén des de finals del segle XIX fins a principis del XX.

Vuit espais patrimoni de la humanitat

La llista de nous espais barcelonins considerats patrimoni de la humanitat es va ampliar el 1997. Llavors s’hi van incloure el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de la Santa Creu i la Sant Pau, tots dos de Lluís Domènech i Montaner.

El 2004 van unir-se al llistat de la Unesco la façana del Naixement i la cripta de la Sagrada Família, la Casa Batlló, la Casa Vicenç, i la cripta de la Colònia Güell, situada a Santa Coloma de Cervelló. L’arquitecte català va deixar una herència cultural d’un valor incalculable que amb els anys ha obtingut, gràcies també a la Unesco, un reconeixement cultural apreciat a escala mundial.

Espanya és el tercer país, desprès d’Itàlia i la Xina, amb més béns culturals considerats patrimoni i Catalunya és la comunitat amb el major nombre de monuments registrats com a Patrimoni Mundial, amb 44 béns.

La llista mundial d’elements que es consideren Patrimoni de la Humanitat comprèn 1.007 monuments de 161 països, dels quals 779 són culturals, 197 naturals i 31 mixtos.