A l'interior d'aquest edifici... s'hi amaga el supercomputador MareNostrum, un dels més potents d'Europa al servei de la comunitat científica. I avui els barcelonins l'han pogut visitar. És una de les propostes que es poden veure a l'Open House. ROSA MARIA GRANELL "Ho vaig veure l'any pasat per la tele i de seguida vaig dir: Això ho he de veure!. Bueno, un súper ordinador, que sembla mentida que pugui tenir la capacitat que té. I que diguin que està tan endarrerit ja. Que avança tan tot, tan ràpid." Més enllà de la tecnologia, les 48 hores de portes obertes també permeten accedir a hotels de luxe, com l'Espanya, o aquest, el Mandarin Oriental. ELISENDA BONET, codirectora del 48h Open House Barcelona "L'objectiu principal és una cultura activa per conèixer quins són els elements principals i que articulen el que és l'arquitectura." A banda dels hotels de luxe, l'Open House també obre la possibilitat de visitar alguns pisos i cases particulars. És el cas d'aquest edifici. Una antiga fàbrica industrial convertida ara en un pis d'autor. Un espai, a més, que serveix d'inspiració per a joves arquitectes. NÚRIA JORNET "Doncs a veure si ens aporta noves idees d'habitatges, de tractament de com es tracten els espais, de la llum als edificis. Les intervencions en edificis existents, bàsicament. Això és el que volem veure." Aquests habitatges de disseny són part de l'oferta total de l'Open House d'aquest any. En total es poden visitar 155 espais, quinze més que l'any passat.

Es tracta d’una iniciativa independent impulsada per l’organització cultural per Arquitectura Reversible que té l’objectiu d’apropar i difondre l’excel·lència de l’arquitectura, l’urbanisme i el disseny a la ciutat.

L’organització ha facilitat aquest mapa del 48h Open House Barcelona, que distribueix els edificis per barris i colors. A tall d’exemple, a Gràcia es pot visitar el refugi antiaeri de la plaça del Diamant, la casa Fuster, la casa de la Vila o l’Oratori de Sant Felip Neri. A Sant Andreu obre les portes Ràdio Nacional d’Espanya, l’edifici Mediapro, el MediaTIC o el Fòrum. A Ciutat Vella, el Convent de Sant Agustí, el Parc de Recerca Biomèdica, el Palau Moja, la reforma d’un àtic de la Ribera o Sant Pau del Camp. El modernista Hospital de Sant Pau, el Pavelló de la República o la Casa de les Altures es podran visitar a Horta-Guinardó. L’escola Thau, el Museu Monestir de Pedralbes, el Canòdrom de Meridiana o el Dipòsit de les Aigües de la Universitat Pompeu Fabra són altres espais que es poden visitar durant aquest cap de setmana.

Segons l’organització, els voluntaris són una peça clau per desenvolupar aquesta segona edició, que té 25 localitzacions més que l’any 2010.