(ACN) El Museu Egipci de Barcelona ha participat en un descobriment arqueològic “sense precedents” d’un temple de Ptolemeu I, que va governar Egipte i es va coronar com a faraó l’any 305 aC. La troballa, de la qual ha format part l’arqueòloga catalana Mariàngela Taulé, es va localitzar accidentalment a Egipte l’any 2019: “Trobar les restes d’aquest temple situa l’egiptologia catalana a primera línia”, ha dit l’arqueòloga.

Els blocs originals es troben al jaciment arqueològic de Kom el-Ahmar Sharuna, a Egipte, i a Barcelona el Museu Egipci disposa de la reproducció d’una part, un dels carreus trobats, en què hi ha representada la deessa Hathor i inscripcions de textos jeroglífics amb el nom del faraó Ptolemeu I. Les restes formen part del projecte Sharuna, en què participen també la Universitat de Tübingen i el Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte.

El conservador del Museu Egipci de Barcelona, Luis Manuel Gonzálvez, ha explicat que les restes descobertes, 60 carreus de pedra calcària de grans dimensions, són importants pel que fa al nombre de blocs, la qualitat artística i els elements que contenen.

Una descoberta accidental

Segons ha explicat l’arqueòloga Mariàngela Taulé, qui ha participat en la missió, la descoberta va ser “accidental”, ja que els va trobar el ministeri de cultura egipci durant l’arranjament d’un canal de regadiu. Això va ser el 2018 i es van trobar set blocs amb cartutxos d’un faraó.

A partir de llavors va començar l’excavació del jaciment, que destaca perquè permetrà plantejar una proposta de reconstrucció hipotètica del temple que fa 2.000 anys es va erigir a la ciutat de Hut-nesut, antic nom de la Sharuna actual. Els blocs mostren diversos elements arquitectònics, frisos decoratius itextos jeroglífics importants.

Rèplica d’un dels carreus descoberts al temple de Ptolemeu I

El Museu Egipci en farà una exposició

Amb tot, el Museu Egipci de Barcelona té previst fer-ne una exposició més endavant, en què s’explicarà la història prèvia de la descoberta i es farà difusió del projecte. A banda de la peça que actualment hi ha al museu, Gonzálvez ha avançat que l’exposició inclourà altres blocs representatius de l’estructura del temple.