Les guies urbanes i turístiques de Barcelona del segle XVIII, els testaments dels consellers, la col·lecció bibliogràfica del moviment obrer o la intervenció arqueològica al Parc de la Ciutadella són alguns dels més de 300.000 documents que, ben aviat, faran un salt al món digital. Així ho especifica la mesura del govern presentada aquest dimarts a la Comissió de Cultura, que preveu no només digitalitzar els documents sinó també la creació de plataformes per preservar-los i difondre’ls a Internet a través, per exemple, d’exposicions virtuals.

El pla s’emmarca en la crida internacional d’idees del BCN open challenge, que ha tingut resposta local. Les empreses Dinser, Telefónica i Artyplan són les finalistes del projecte, que s’adjudicarà el febrer de 2015 i començarà a funcionar cap al març. La digitalització, que tindrà una durada de tres anys, es farà conjuntament amb els centres participants: les empreses oferiran solucions tecnològiques i la selecció i digitalització dels documents es farà des de cada equipament.

Hi participen cinc museus (Museu d’Història de Barcelona, Museu del Disseny, Museu Nacional de Ciències Naturals, Museu de la Música i Museu Frederic Marès) a més de l’Arxiu Històric de la Ciutat, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Servei d’Arqueologia de Barcelona, la Biblioteca Pública Arús i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El procés s’organitza en quatre parts: la preparació i informatització dels documents (2014-2015); la digitalització (2015) ; la difusió i preservació dels nous documents digitals (2015-2016) i la creació de projectes per donar valor als fons (2017).

La digitalització es farà des de cada institució, des d’on es crearà un dipòsit d’alta seguretat adequat per gestionar i classificar les dades, que després es traslladaran als repositoris de l’ICUB. L’objectiu és que el fons es pugui consultar de forma fàcil, així com difondre’l i preservar-lo. Entre els documents s’hi compten publicacions periòdiques, fotografies, partitures, manuscrits, plànols i fins i tot plaques de vidre.

Fins ara, la digitalització del fons de l’Institut de Cultura de Barcelona es feia de forma molt acotada. Per tant, aquest projecte suposarà un canvi substancial en el funcionament intern de les institucions, i servirà també per impulsar la transformació digital dels centres.