El monstre de la precarietat, el deteriorament de les condicions de vida o la manca de feina empenyen milers de persones al mar a la recerca d’una oportunitat en altres països. Així ho ha representat Fares Yessad en la cinquena edició del projecte MURAL/LOCAL impulsada per Jiser reflexions Mediterrànies, entitat que promou la creació artística fent comunitat amb diversos països del món.

Enguany, aquest projecte artístic, que intervé un mural de 80 m2 situat al pati interior de la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda, al 105 de l’avinguda de la Diagonal, planteja com a eix temàtic l’exploració del mur com a frontera. Per primera vegada ha estat fruit d’una convocatòria internacional oberta i del treball col·laboratiu. De fet, també per primera vegada s’ha fet a quatre mans, per dos artistes: en Fares Yessad i la Sara Martínez. En Fares hi ha plasmat el drama de centenars de persones que es veuen obligats a abandonar els seus països i la Sara ha treballat el món del barraquisme. “Quan vaig presentar el projecte vaig decidir fer-lo sobre les barraques de Barcelona. Al final les barraques estan en un context de frontera perquè se’ls ha tractat com a residus”, ha explicat l’artista.

Fugint del victimisme

Tot i tractar els murs com a frontera des de diversos punts de vista, els artistes han trobat molts elements en comú per perfilar i conjugar l’obra. En són un exemple l’ús d’imatges quotidianes, que han atorgat al mural una vessant més humana que fuig de la victimització que se’n fa, diuen, per exemple, als mitjans de comunicació.

L’obra es pot visitar el 18 i 19 de setembre, dins el marc dels Tallers Oberts de la Festa Major del Poblenou. Durant aquestes jornades, MURAL/LOCAL desenvoluparà també un programa d’activitats per a públic adult i familiar que permetrà als visitants tenir una experiència de connexió directa amb la creació artística.