La cruïlla del carrer de Ticià amb el dels Penitents des de fa uns mesos ha deixat de ser una zona de bardisses i deixalles per ser un espai ple de color i art que atreu els veïns del barri. La il·lustradora i pintora Aina Sallés hi ha pintat un mural de grans dimensions dedicat als gravadors i pintors Jean Pierre Velly i Rosa Maria Estadella, un projecte treballat en conjunt amb el nebot dels artistes, Joaquim Estadella, que viu a la casa on s’ha fet.
Un mural detallista inspirat en la vida i obra de Velly i Estadella
Al mural hi surten centenars de detalls i cap ha estat pintat sense un motiu. Tots estan inspirats en la vida i obra de Jean Pierre Velly i Rosa Maria Estadella, tot i que tenen influència de la manresana Aina Sallés, que s’ha encarregat de retre l’homenatge a aquests artistes de finals del segle passat. Precisament Joaquim Estadella feia temps que tenia al cap aquest projecte però va posar fil a l’agulla en conèixer l’Aina, perquè l’estil de l’artista li va recordar el del seus tiets.
Una nova obra d’art però que fos com una síntesi, que es pogués conèixer l’obra del Jean Pierre i la Rosa Maria
Un homenatge als animals i les plantes
Tots dos artistes eren amants de les plantes, els animals de tots tipus i els insectes, a qui els agradava retre homenatges, per això no en falten al mural. Una de les obres destacades de Velly està dedicada a una rata morint i l’Aina l’ha plasmat en aquesta nova obra inspirada en ells.
Crítica a l’acumulació de deixalles
Rosa Maria Estadella (nascuda a Gràcia) era amant de les finestres i balcons amb vistes sobre el mar, que també es troben entre la infinitat d’elements d’aquest mural detallista, i les glicines també li encantaven. També el tema de la maternitat, que era molt present en la seva obra. I amb un rerefons crític, l’acumulació d’escombraries que retratava sovint Jean Pierre Velly. De fet, també s’hi han retratat objectes i deixalles que es van trobar netejant l’espai del mural, que estava molt deixat.
Les referències a l’entorn on s’ha pintat aquesta obra també hi són presents. Hi apareix el pla de Barcelona, i per exemple s’hi poden identificar la pedrera de Vallcarca, el tren del Putxet i la Sagrada Família. O una gerra com a picada d’ullet a la bacanal de Ticià, que dona nom al carrer on hi ha el mural, i els porcs senglars que van anar a visitar l’Aina mentre pintava aquesta obra. Tots els detalls que amaga s’aniran descobrint a través del web https://velly-estadella.art/