(ACN) El filòsof, escriptor i polític Xavier Rubert de Ventós ha mort aquest dissabte als 83 anys. Autor d’assaigs filosòfics, el seu treball ha estat reconegut amb premis com el Ciutat de Barcelona (1963), el Lletra d’Or (1968) i l’Anagrama d’assaig (1973). El seu pensament també es va filtrar a través de la docència, que va impartir com a professor de filosofia en diverses universitats catalanes i dels EUA. Va fundar el Col·legi de Filosofia i va crear la càtedra Barcelona-Nova York de llengua i cultura catalanes. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la trajectòria cultural.

Vinculat al PSC i, posteriorment, a CDC

Rubert de Ventós va participar activament en política com a diputat al Congrés per al PSC, entre el 1982 i el 1986, i al Parlament Europeu, entre el 1985 i el 1994. Des del 1975 va formar part de la Comissió de la Dignitat i el 2012 va signar un manifest a favor de CDC. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la trajectòria cultural.

Una producció assagística prolífica

Rubert de Ventós va ser autor d’una extensa producció d’assaig filosòfic en què va reflexionar al voltant de l’estètica, la política, l’art o la pròpia filosofia i, així, l’any 1963 publicava ‘El arte ensimismado’, obra que li va valer el Premi Ciutat de Barcelona del mateix any i en què l’autor va mostrar la seva concepció de l’art modern.

La seva visió de l’art com a “art implicat” contraposat al concepte d’art tradicional va quedar plasmada a ‘Teoria de la sensibilitat’ (1968), obra destacada en la trajectòria de l’autor i cabdal en l’assaig català, per la qual va rebre el Premi Lletra d’Or del 1968 i que es tornava a editar el 2007. ‘La estética y sus herejías’ (1974) va rebre el Premi Anagrama d’assaig, l’any 1973, i a ‘De la modernidad. Ensayos de filosofía crítica’ (1980), reeditada posteriorment amb el títol ‘Crítica de la Modernidad’ (1998), oferia les claus del seu pensament filosòfic.

Entre els treballs de la seva producció també hi ha escrits més literaris, didàctics i obres relacionades amb els temes nacionals i identitaris. La seva obra ha estat traduïda a l’italià, l’anglès i l’alemany.