Després de la mort de Sebastià Alba, semblava que la ballada de sardanes dels dissabtes a la tarda a l’avinguda de la Catedral estaven evocades a desaparèixer. Després de 50 anys organitzant aquesta trobada, l’Obra Sardanista Violetes del Bosc se’n desvinculava. Però els sardanistes, enlloc de conformar-s’hi, es van mobilitzar per demanar-ne la continuïtat. Més de 8.000 persones van signar perquè es mantingués la ballada que ja s’ha convertit en un clàssic a la ciutat de Barcelona.

Finalment, cada dissabte es tornaran a tocar sardanes a l’avinguda de la Catedral gràcies a l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB), que fins ara era l’encarregada d’impulsar les ballades de diumenge al matí. Així, l’agrupació es fa càrrec de totes les ballades de sardanes que es fan a la Catedral. En total, tenen previstes fer-ne una setantena al llarg de l’any. De moment, ja hi ha programades les cobles que tocaran fins a finals de juny. A partir de juliol i fins a la Mercè preveu que hi hagi una ballada setmanal, amb un dia encara per concretar. Això sí, els organitzadors preveuen que en aquest cas la ballada es farà cap al tard. Després de les Festes de la Mercè, les ballades es tornaran a celebrar els dissabtes a tarda, a les 18 h, fins a finals de novembre.

Aquest dissabte es va fer la primera ballada des que s’han recuperat. Molta gent es va apropar per ballar al ritme de la cobla La Principal del Llobregat.

Proposen un canvi en el sistema de finançament

Però aquest nou format arriba amb canvis. Quan la ballada estava en perill es va obrir una pàgina web per recaptar diners per finançar el projecte. Ara la iniciativa tira endavant i anima la gent a fer una donació cada any per assegurar així que continuïn. Mantenir una programació estable amb més d’una setantena de ballades suposa un gran cost, al voltant dels 100.000 euros. Amb aquests diners es paguen les cobles, així com tots els materials que s’utilitza al voltant de les ballades, ja sigui els equips de so, les cadires o la il·luminació. A més, hi ha una persona que treballa organitzant el cicle i des de l’ACFB impulsen diverses activitats per donar a conèixer la ballada tant entre els barcelonins com als turistes.