La ‘Trena’ és una escultura sonora ubicada a sala Oval del Museu Nacional de Catalunya (MNAC). Hi estarà instal·lada tot l’estiu, fins al 3 de setembre. L’obra, formada per tres tubs inflables trenats de 2,2 metres de diàmetre per 35 metres de llargada, l’ha creada l’artista Laia Estruch.

L’escultura, amb música cada hora

L’escultura, cada hora en punt està acompanyada d’una peça musical d’un minut i 48 segons, produïda amb la col·laboració de Xavi Lloses. La idea principal de ‘Trena’ és que sigui un espai habitable per al cos i la veu. Els visitants poden passejar per l’interior d’un dels tubs inflables i viure l’experiència des de dins.

Per la Laia Estruch, ‘Trena’ és “un sistema de circulació que parteix de la morfologia de l’anomenat plexe (del llatí ‘trena’), la xarxa ramificada de vasos o nervis dins del cos humà”. L’estructura s’inspira també en l’estudi de l’arquitectura dels circuits automobilístics, els circuits d’atletisme i els parcs d’atraccions, i alhora està vinculada als recorreguts creats als subsòls de les ciutats per canalitzar l’aigua o el gas.

L’artista s’ha reservat dos dies per fer una “performance” a l’interior d’un dels tubs. Serà el 19 juliol i el 3 de setembre.

Una recerca sobre el cos i la veu

“En aquest projecte vull fer un pas més enllà obrint una recerca sobre el mateix cos de la veu i les seves aparicions, com un cos que no ens pertany, per experimentar noves trobades dins del simple acte de circular i transitar a diferents velocitats dins d’un circuit i dins de la sala Oval”, explica Estruch.