JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "La commemoració del Tricentenari, una vegada acabi, ha de servir perquè els barcelonins coneguin millor la nostra història. El que va passar fa 300 anys no està tan lluny. El Parc de la Ciutadella n'és el lloc idoni."

Tots els dies de la Mercè es representa l’espectacle ‘Els Barcelonins del 1708’. El Parc de la Ciutadella és l’escenari escollit per recrear la vida de la Barcelona de 1700. A la plaça de la Font de la Guineu se serveixen xicres de xocolata. També es pot arribar fins a la Taverna Colomer per fer un mos o passejar pel parc i trobar-hi personatges vestits d’època, interpretats per actors en diverses accions teatrals.

Per altra banda, a la zona del Parlament es troben, en un campament d’època, els soldats borbònics que representen la batalla d’Almansa i el punt de reclutament dels miquelets, els soldats i oficials que van tenir un paper molt important en el setge de 1714.

Cap al vespre, a l’escenari del 1714, el poeta i recitador Josep Pedrals submergeix els espectadors en el món de la poesia barroca per gaudir d’algunes mostres de les composicions que es llegien a la ciutat fa 300 anys.

El comissari del Tricentenari a Barcelona, Toni Soler, ha explicat que durant aquests dies han decidit batejar el Parc de la Ciutadella com “la ciutat de la bullícia” arran dels llibres de l’escriptor Albert Garcia Espuny, que retraten la Barcelona de 1700. Soler explica que Barcelona era una ciutat molt treballadora, però amb molta festa i bullícia: “A la gent li agradava menjar, beure, apostar i jugar i hem volgut traslladar aquesta imatge més enllà de recordar la derrota de 1714”. El tinent d’alcalde Jaume Ciurana ha recordat que els actes del Tricentenari han de servir perquè els barcelonins coneguin millor la història de la ciutat i ha recalcat que “el Parc de la Ciutadella és el lloc idoni per fer-ne una reconstrucció”.

A la façana del Parlament, entre les 22.30 i la 1.30 h, s’hi pot veure un espectacle de projeccions anomenat ‘Passat amb futur’, en què es fa un recorregut per la història de la ciutat, des del setge de 1714 fins a l’actualitat. En l’espectacle de llum i música es retrata la destrucció i la decadència que van seguir a la derrota, i com l’edifici del Parlament ha passat de ser un polvorí destinat a controlar la ciutat a arribar a convertir-se en la seu del poder legislatiu català.

Les projeccions es repeteixen cada 10 minuts, davant d’un públic de dotzenes de persones que ahir divendres no van arribar a col·lapsar l’espai, com acostuma a passar a la plaça de Sant Jaume.