Un antic palau medieval del barri de Santa Caterina s’ha rehabilitat i s’ha reconvertit en la casa museu Mater. L’edifici està ubicat a la plaça de l’Oli i conserva bona part de la fesomia original, amb parets de pedra, columnes de ferro i voltes que ajuden els visitants a entendre com eren les edificacions de l’època medieval. La rehabilitació ha anat a càrrec de la propietària actual del palau, Valentina Asinari.

Mater, una casa museu amb història

Asinari, arquitecta de professió, va adquirir la casa medieval fa més d’una dècada. Han calgut anys de feina per recuperar l’aspecte que tenia fa 700 anys. “Hem tret capes i capes de ciment de reformes que es van fer durant la segona meitat del segle passat”. La finca està formada per tres edificis interconnectats i en la rehabilitació s’ha pretès recuperar al màxim l’aspecte original. “Volíem recuperar la pedra, la ventilació i mostrar l’arquitectura tan característica de l’època medieval de Barcelona, una arquitectura feta amb arcs que permeten distribuir els espais segons les necessitats”.


Les parets de pedra, columnes de ferro i voltes d’aquest antic palau medieval, ubicat a la plaça de l’Oli número 4, han estat testimoni de moltes vides. Van acollir l’habitatge de personalitats il·lustres, també han estat espai de gremis o l’amagatall del bandoler Joan de Serrallonga.

Reconeixement a artistes del barri

Asinari explica que l’objectiu principal era recuperar l’edifici i compartir-lo amb el veïnat. “Moltes persones que viuen al barri o en cases similars no tenen ni idea de com són aquests edificis”. La casa museu s’estrena com a equipament cultural amb l’exposició “Ultralocal”, un homenatge als artistes que han viscut o s’han inspirat al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera des dels anys 70 fins a l’actualitat.

Una part del museu serà permanent i l’altra s’anirà renovant amb l’objectiu de captar públic nou que tingui interès en visitar la casa. L’Alexia Sinoble, comissària d'”Ultralocal” explica que la mostra “és un viatge en el temps, un compendi d’art interdisciplinari perquè hi ha tots els llenguatges que s’han produït en aquestes contrades des del 1970″.

L’exposició, que estarà fins al juny vinent, és viva. Les peces exposades es canviaran per d’altres del mateix autor per així mostrar l’evolució que han tingut els artistes d'”Ultralocal” al llarg dels anys.