presentació temporada Teatre Lliure

(ACN/Redacció):  ‘Macbeth’, de Shakespeare, dirigida per Pau Carrió, Julio Manrique i Laia Marull; ‘Ifigènia’, d’Eurípides, amb direcció d’Alícia Gorina amb Pere Arquillué i Emma Vilarasau; ‘Odissea (poema èpic en 24 cants)’, d’Homer, que dirigiran Juan Carlos Martel Bayod i Raül Refree, i ‘Le congrès ne marche pas’, el nou muntatge de La Calòrica, són alguns dels plats forts de la pròxima temporada al Teatre Lliure.

La programació està formada per històries que van dels grecs a les escriptures contemporànies, mitologies i religions, cartes d’amor i poders obscurs, tendresa i joventut, mort i denúncia. S’hi podran veure 24 espectacles, dels quals vuit són produccions pròpies, 12 són coproduccions i quatre són espectacles convidats. La programació inclou 15 estrenes absolutes i cinc espectacles internacionals.

Sala Fabià Puigserver

La Sala Fabià Puigserver de Montjuïc seguirà, una temporada més, amb una línia de programació que inclou grans clàssics i espectacles internacionals. Obrirà la temporada el muntatge ‘300 el x 50 el x 30 el’ del col·lectiu anarquista belga FC Bergman, una peça visual amb el segell del teatre Toneelhuis d’Anvers.

El seguirà Ferran Utzet, que dirigirà ‘La nostra ciutat’, de Thornton Wilder, amb dramatúrgia de Llàtzer Garcia, una peça metateatral sobre què significa ser humà amb Rosa Renom encapçalant el repartiment. El director xilè Marco Layera tornarà al Lliure per abordar ara l’adolescència masculina a ‘La posibilidad de la ternura’ i abans d’acabar l’any es recuperaran dos espectacles que s’han pogut veure en temporades anteriors: ‘Falaise’, de Baró d’evel, i ‘Yerma’, de Federico García Lorca dirigida per Martel Bayod.

El 2024 començarà amb la cinquena edició de Katharsis i una versió de ‘Macbeth’ de Shakespeare que dirigirà Pau Carrió, amb Julio Manrique i Laia Marull de protagonistes.

El Lliure de Gràcia avança l’horari de dimarts a dissabte

El Teatre Lliure de Gràcia, que avançarà les funcions a les 19 h de dimarts a dissabte, serà la sala de les companyies i les autories contemporànies. Marcarà el tret de sortida el nou espectacle de La Calòrica, ‘Le congrès ne marche pas’ el 20 de setembre, una comèdia política sobre el Congrés de Viena del 1814, i el seguirà ‘El dia que vam matar els llops’ (01/11).

També s’estrenaran a Gràcia els muntatges ‘L’imperatiu categòric’, de Victoria Szpunberg, que parla sobre l’especulació immobiliària i tindrà Àgata Roca de protagonista, i l’adaptació que ha fet Iván Morales de la novel·la de Francisco Casavella, ‘El día del Watusi’.

Tornarà la companyia gallega Chévere amb el seu nou muntatge, ‘Proyecto Helen Keller’, que s’endinsa en la personalitat de l’activista nord-americana, i tancarà la temporada a Gràcia ‘Retrat de l’artista mort’, una producció del Piccolo Teatro de Milà que dirigeix Davide Carnevali.

Espai lliure

A l’Espai Lliure en el marc del programa educatiu, s’hi podrà veure ‘L’última f**king nit (o la festa de Zeus i Hera)’, un espectacle de Marc Artigau i coreografia de Núria Guiu. També s’estrenaran dos nous espectacles fets amb La caixa del Lliure: ‘La idea brillant (que al principi no ho era)’, de Marga Socias, i ‘Per sempre?’ (títol provisional) de la companyia Les Pinyes.

Ocupació del 74 %

La temporada que s’acaba tanca amb una ocupació mitjana del 74 % (un 5 % més respecte a la temporada passada) i un públic de 45 anys de mitjana. S’han doblat les entrades de Generació Lliure (menors de 35 anys), s’han realitzat 163 accions educatives i ha augmentat el nombre d’usuaris totals del Lliure, arribant a les 82.500 persones.