(ACN/redacció) La 71a edició del Premi Planeta ha batut un nou rècord de participació: s’hi han presentat 846 novel·les d’arreu del món. Es tracta d’una xifra que suposa 200 novel·les més que l’edició de l’any passat, en què va guanyar, amb polèmica, ‘La bestia’, de Jorge Díaz, Antonio Mercero i Agustín Martínez. Les temàtiques són diverses, tot i que s’ha constatat un augment de novel·les històriques, negres i socials, entre les quals destaquen les de canvis socials i empoderament femení. D’altra banda, hi ha hagut un descens en la temàtica costumista i sobre la Guerra Civil. L’origen dels escriptors és sobretot Espanya, seguida de l’Amèrica del Sud i la del Nord.

Una novel·la finalista, desqualificada

Enguany les finalistes al certamen són nou novel·les en lloc de les 10 habituals. Durant la roda de premsa prèvia a la cerimònia d’entrega de premis d’aquest dissabte al MNAC, el president del Grup Planeta, José Creuheras, ha explicat que el treball que s’ha descartat ja s’havia publicat prèviament en una plataforma i que això incompleix les bases del premi, que requereix que sigui “inèdita”. L’obra que el jurat ha apartat és ‘La niña del castillo de los almendros en flor’, de Fernando Preto.

Presentació Premis Planeta
Foto: ACN

Les nou obres candidates:

  • ‘El avionazo, una historia de Frida y Marilyn’, de José Manuel Mata Muñoz. És una biografia novel·lada de dues dones excepcionals, Frida Kahlo i Marylin Monroe. Explica la vida de totes dues centrada en el dolor físic i el psicològic.
  • ‘Plumas y arenas’, d’Álex Oneida (pseudònim). Parla d’una jove aspirant a actriu que creu que troba l’oportunitat de la seva vida en conèixer un home misteriós que la tracta com si fos la seva actriu personal. L’atracció que acaba sentint cap a ell l’empenyerà a la frustració i la sumirà en un mar de dubtes.
  • ‘Magdalena, la mirada del corazón’, d’Ho Hanan (pseudònim). És la història d’una de les grans dones de la Bíblia, Maria Magdalena, una jove independent que en el seu camí coneix Jesús de Natzaret.
  • ‘El amante de mi mujer’, de Gabriela Hausmann (pseudònim). Parla d’un matrimoni en què un amant imaginari finalment es fa realitat. A partir d’aquí s’abordaran tots els temes relacionats amb la feminitat, la sororitat, el poder de l’amor i l’honestedat.
  • ‘A más de siete mil kilómetros’, d’Alma Browncross (pseudònim). Explica la història d’un cirurgià que accepta una oferta d’una ONG i viurà una experiència professional i personal “inesperada” just abans de la pandèmia de la covid-19. La seva dona es retrobarà amb un amor del passat.
  • ‘La ciudad de las ilusiones’, de Manuel Millán Sánchez. Retrata l’assassinat d’un militar i la posterior troballa de més cadàvers per part de l’inspector encarregat del cas, que amenacen la seguretat de l’Exposició Universal de Sevilla del 1929.
  • ‘Río arriba’, d’Hoja de Fresno (pseudònim). Se situa a finals del segle XVIII, a la colònia francesa de Louisiana, que passa a mans espanyoles i diferents ètnies i cultures conviuen en un difícil equilibri.
  • ‘Las debilidades del Füher. Historia de una raza: los pastores alemanes’, d’Iñaki Carrera (pseudònim). Explica la història d’un jueu durant la Segona Guerra Mundial que acaba intimant amb Hitler a causa d’una passió comuna per la raça de gossos.
  • ‘El arpista’, de David Galindo. Aborda la història d’un grup d’empleats d’un hotel que investiguen la curiosa desaparició dels clients. Tots tenen en comú que són alemanys i viatgen sols.

Planeta demana més protecció de les llibreries

Els responsables de Planeta han subratllat el paper “tremendament important” de les llibreries i han instat les administracions a “protegir-les més”. Han recordat que a l’estat les llibreries reuneixen el 40 % de les vendes dels llibres i que, per tant, l’ecosistema s’ha de “protegir”.

Pel que fa a la crisi derivada de la guerra a Ucraïna, han dit que els ha impactat per la falta de paper i per la manca d’hores d’impressió en impremtes. La inflació ha afectat el sector i han calculat que els preus dels llibres han augmentat gairebé un 5 %, una xifra que no preveuen que augmenti més el proper any.