En època de Stradivarius, era habitual que els conjunts musicals tinguessin instruments creats per un sol lutier. Ara, però, és una situació del tot insòlita. Tot i això, del taller del lutier gracienc David Bagué n’han sortit els violins, la viola i el violoncel del Cosmos Quartet. Un membre del grup ja tenia un violí obra de Bagué i l’artesà estava construint un violoncel que va arribar a mans del violoncel·lista del conjunt de corda. La idea de completar el quartet va entusiasmar Bagué i el grup ho va acceptar amb responsabilitat i il·lusió.

De quartet de corda a quintet

La col·laboració del lutier amb el quartet no només és destacable per la fita històrica; els músics asseguren que el fet que els instruments estiguin creats amb les mateixes mans, aconsegueix donar un so més personal a la música del conjunt, com explica Bernat Prat, violinista i membre de Cosmos Quartet: “Un quartet de corda sempre està buscant la perfecció, encara que no existeix, però estem buscant aquest so homogeni, aquest so personal, aquesta veu pròpia, que el fet de que els quatre instruments vinguin del David ho fa mes fàcil”.

L’empremta que el constructor deixa en els instruments acompanya els joves en cada actuació. La presència de l’autor és molt latent, perquè “el tipus de so ve pensat per la mateixa persona i pel mateix cervell i es converteix, subliminalment, amb un quintet, perquè jo, com a lutier, també tinc el meu propi so”, assegura Bagué.

Ambaixador de la construcció d’instruments de corda

Fa més de 40 anys que David Bagué construeix instruments de corda des del seu taller, a Gràcia. Precisament, la Generalitat de Catalunya va voler reconèixer la seva llarga trajectòria i el seu prestigi a Catalunya i al món en un acte celebrat al Saló de Sant Jordi. Bagué és un refent de la luteria, lutier de capçalera de grans músics i al seu currículum hi figuren reconeixements tan importants com la Creu de Sant Jordi el 2003.

Comparteix a: