Les cares d’emoció i d’admiració dels qui veien per primer vegada una diada castellera han estat un constant a la plaça de Sant Jaume. Vinguts d’arreu del món, els turistes estaven fascinats amb la tradició castellera. “És maquíssim veure-ho. Simplement la unitat, el suport que es veu en aquestes estructures anant cap amunt… És fantàstic”, explica una noia vinguda d’Arizona.

Tots miraven captivats, feien vídeos i fotografies, i asseguren que fins ara, mai no havien vist una cosa semblant. “Estic molt contenta de ser aquí, sé que és un gran esdeveniment per a Barcelona. Estic veient com estan preparats per escalar, estan contents. N’estic gaudint molt, són molt valents, realment valoro la seva valentia”, comenta una noia vinguda de Taiwan.

turistes a les festes de la mercè

Hi ha qui s’ha estrenat aquest dissabte amb la diada i d’altra banda, hi ha dels qui no se’n perden cap. “Vinc cada any. M’agrada moltíssim, encara que sóc gran i acabo una mica cansada, no me’n perdo mai cap. És una festa molt gran”, explica una veïna.

Tots coincideixen, però, en el coratge i la valentia dels castellers a l’hora de tirar cap amunt aquestes construccions humanes.

Accessos tancats per evitar problemes de seguretat

L’altra cara de la moneda ha estat els qui s’han quedat a les portes de Sant Jaume. Cap a quarts d’una del migdia, un cop l’aforament de Sant Jaume ha arribat al límit, la Guàrdia Urbana ha tallat tots els accessos per tal d’evitar que les aglomeracions posin en risc la seguretat. Aquest dispositiu ha provocat, inevitablement, que centenars de persones no hagin pogut gaudir de l’espectacle en directe.