L’ou o la gallina? Som mandrosos a l’hora de pensar? El sentit de l’humor és una bona filosofia per afrontar la vida? Aquestes són algunes de les 45 preguntes que disparen els Centres Cívics de la ciutat, un mosaic d’interpel·lacions provocadores, heterogènies i plurals que conviden a pensar.

La Casa Golferichs organitza un cicle  de conferències al voltant de la pregunta “Un altre món… és possible?, amb la participació de l’economista i activista de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres o Joan Méndez de l’Associació de filosofia pràctica de Catalunya.

Des del Convent de Sant Agustí s’explora la creativitat horitzontal: l’ús de l’art com una eina d’expressió social o com a teràpia. Per això, al llarg del mes han preparat taules rodones, performances teatrals i una exposició col·lectiva d’obres artístiques fetes per artterapeutes. En la direcció contrària, el Centre Cívic Can Basté llença la pregunta L’obsessió per fotografiar-ho tot, és una patologia sociocultural? Un fil que intentaran respondre el fotògraf i Premi Nacional de Fotografia Joan Fontcuberta i Jordi Sánchez-Navarro, doctor en Comunicació Audiovisual i professor a la UOC.

La Casa Elizalde analitza com canvien les relacions humanes en l’era digital, i ho fa amb conferències com ‘L’Homo facebookiensis‘, del doctor en filosofia Francesc Torralba. I encara al voltant de l’era digital, el Centre Cívic la Barceloneta proposa un col·loqui sobre la repercussió dels mòbils en el Tercer Món, amb Tavi Royo,
Oro gris, d’Ira Nahomi i Luna Haro.

Una sessió de bioadansa al CC El Sortidor intentarà respondre a la pregunta: Com ens movem amb els canvis? I un taller de creixement personal organitzat per Roser Rodríguez Castro i Lola Guerra Ruiz posarà l’èmfasi en aprendre a viure els canvis de la vida sense por.

Des del CC Les Corts es debat Què entenem per felicitat des de la filosofia oriental i l’occidental, amb  la projecció del film asiàtic ‘Moe no suzaku’, de Naomi Kawase, xerrades, o un taller de cal·ligrafia japonesa. El conegut vers de J.V.Foix, “és quan dormo que hi veig clar”, centra la conversa al CC de Sarrià: Els somnis són reveladors del nostre conscient?

El programa recull una trentena de reflexions de pensadors com Martin Luther King, Noam Chomsky, Hanna Arendt, Sòcrates o Slavoj Zizek.