La Locomotora Negra s’acomiada dels escenaris. Ho farà al llarg del 2021 amb una sèrie de concerts, el primer dels quals, el del Palau de la Música. Ha estat només dos dies abans del 31 de gener, 50 anys després de la primera actuació que va ser el 31 de gener de 1971 a la Cova del Drac, al carrer de Tuset.

Al 1971 la Locomotora Negra no era cap big-band, sinó un quintet que, progressivament, s’aniria ampliant. Ho va fer, en bona mesura, incorporant parents dels membres fundadors. Es pot parlar de ‘llinatges Locomotora Negra’ a partir del nucli seminal: els germans Ricard i Carles Gili (trompeta i bateria), Tòfol Trepat (piano) i Tomàs González (saxo tenor).

El moment per acabar

És precisament aquest nucli el que ha decidit que és el moment de plegar veles. “Som gent que fa molts anys que ens coneixem i que hem anat incorporant altres membres. Ara que encara som presentables, ha arribat el moment de tallar, abans de semblar decadents”, afirma Ricard Gili, autèntic patró de la nau.

El concert del Palau s’havia de celebrar en l’anterior edició del Festival de Jazz amb un munt de convidats, però es va haver de suspendre. El d’aquest 29 de gener, atesa la situació pandèmica, ha comptat amb pocs convidats. Fonamentalment, exmembres de la formació, com Ferran Cailà (veu i trombó), Oriol Romaní (clarinet) o Pep Rius (guitarra).

betevé reemet un especial

El proper 16 de febrer betevé emet, en la seva franja de programes històrics, una Nit Temàtica dedicada a la Locomotora Negra al 2001, quan s’esqueia el 30 aniversari de la big-bands. Hi apareixen imatges d’arxiu de l’orquestra, assajos, entrevistes, i una de les actuacions que va oferir al Casino de l’Aliança del Poblenou al febrer d’aquell any.

Un parell de setmanes després, el 3 de març, la Locomotora torna, precisament, al mateix escenari del Poblenou per oferir un segon concert de comiat.