L’acte de lliurament del XXVIX Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil s’ha hagut de celebrar enguany en línia. A porta tancada, han estat guardonats Juan Ramon Santos i Pablo Gutiérrez, que rebran 25.000 i 30.000 euros, respectivament.

Curiosament, ambdós havien escrit fins ara només per a adults. Juan Ramon Santos explica que va voler fer una novel·la infantil pensant en la seva filla d’11 anys, i que la va presentar sense cap esperança de guanyar el premi.

Ludopatia

‘El Club de les Quatre Emes’ fa al·lusió a quatre amics d’escola, els noms dels quals comencen amb aquesta lletra (m). Han de fer front a una venedora de llaminadures del barri, esquerpa i poc amant dels infants, que els juga males passades.

La novel·la, que il·lustrarà Paula Blumen, introdueix el tema de la ludopatia. “Se’m va ocórrer que el personatge de la venedora podia amagar, rere un tarannà poc amistós, la ludopati del seu marit”, comenta Santos.

Síndrome de Bergerac

La novel·la guanydora del premi de literatura juvenil és ‘La síndrome de Bergerac’. Es tracta la inseguretat que pateixen aquells que amaguen un talent que no se’ls reconeix. Els protagonistes de la novel·la munten una obra de teatre que els canvia com a persones.

Pablo Gutiérrez s’ha basat en la seva experiència personal com a docent d’ensenyament secundari. “Muntar un obra de teatre no és només aprendre literatura, és aprendre també a cooperar, superar obstacles i créxer personalment”, afirma.

Amdues novel·les es publicaran al març en les quatre llengües de l’estat: castellà, català, gallec i basc.