La llibreria Nollegiu ha celebrat una festa per commemorar els 10 anys des que va obrir la persiana per primer cop. Ho fa reunint clients i veïns al carrer de Pons i Subirà, on es troba el local del Poblenou. A la festa s’hi han sumat una setantena d’autors barcelonins, però també d’arreu d’Espanya, amb noms com María Belmonte, Ignacio Martínez, Sara Mesa, David Monteagudo o Carlos Zanón. El llibreter fundador, Xavier Vidal, ha afirmat que “és un orgull” aglutinar tanta gent i veïns celebrant l’aniversari.

Una llibreria que també és espai de trobada

Fa 10 anys, el periodista Xavier Vidal va obrir la primera Nollegiu al número 20 del carrer de l’Amistat. Allà no només es venien llibres, sinó que també acollia actes, presentacions, teatre o música. Davant la bona acollida que va tenir, el local es va quedar petit i al novembre del 2015 es va traslladar a l’emplaçament actual del Poblenou. A dia d’avui, la Nollegiu ja disposa de dos locals més: el del Clot i, des de l’abril del 2023, un altre a Palafrugell.

Tot i la relativa joventut d’aquesta llibreria, la Nollegiu s’ha convertit en un punt de trobada imprescidible per als veïns i la difusió de la lectura. “Ens fan sentir com a casa”, destaca la clienta. El sentit de pertinença es veu reflectit amb el ràpid creixement que ha tingut en pocs anys. De fet, una campanya de micromecenatge va permetre que la llibreria ocupés les tres plantes de l’emblemàtic local de la Juanita, on es troba actualment.

Cadena humana per traslladar llibres

La Nollegiu també és coneguda per haver organitzat el trasllat de llibres d’una manera singular en diverses ocasions. El 2016 un centenar de persones van participar en una cadena humana per traslladar els llibres al nou local del Poblenou. L’any 2022, la Nollegiu del Clot també va haver de canviar de local, en aquest cas per fuites d’aigua que feien malbé els llibres. Gràcies a una crida a través de les xarxes socials, van aconseguir reunir 200 voluntaris en una nova cadena humana.