Façana exterior llibreria Canuda

(ACN / Redacció) El filòleg i professor de la Universitat de Vic Manuel Llanas ha publicat un llibre que repassa la història de la popular llibreria Canuda, que va tancar el 2013. ‘La Canuda i el comerç del llibre de vell‘, editat per Comanegra, té com a fil conductor una entrevista amb el darrer propietari d’aquesta llibreria de vell, Santi Mallafré, però també repassa la història d’aquest tipus d’establiments a Barcelona. “He pretès fer un llibre amè i entretingut que pels coneixedors del tema del llibre de vell és una elegia d’un temps passat, d’una època que difícilment tornarà”, es lamenta Llanas.

El Cementiri dels Llibres Oblidats

La Canuda va néixer el 14 d’abril del 1931, el dia que Macià va proclamar la República Catalana, al carrer dels Tallers, amb Ramon Mallafré, pare del darrer propietari. Aquest últim, però, va decidir traslladar-la a la seva darrera ubicació al carrer de la Canuda. Amb una superfície de més de 600 metres quadrats, el fons de la llibreria superava els 200.000 llibres i incloïa obres descatalogades. A més, el seu cèntric emplaçament, a tocar de la plaça de Catalunya, feia que el local fos especialment concorregut. Era punt de trobada de curiosos, d’intel·lectuals i d’aficionats als llibres de vell. De fet, la llibreria fins i tot va servir d’inspiració a Carlos Ruiz Zafón, qui la va convertir en el Cementiri dels Llibres Oblidats en la novel·la ‘L’ombra del vent’.

L’any 2013, l’actualització del contracte de lloguer de renda antiga, previst a la LAU, va obligar Mallafré a tancar definitivament el negoci. Dos anys més tard, el 2015, el local on s’ubicava el negoci va ser completament remodelat per instal·lar-hi una botiga de roba.

La Barcelona de les llibreries de vell

El llibre de Llanas també repassa la història de les llibreries de vell a Barcelona. L’autor recorda que als anys 60 n’hi havia més d’una seixantena i que “totes sobrevivien”. De fet, el tancament de la Canuda va coincidir amb un moment en què també van abaixar la persiana altres llibreries històriques de la ciutat. El mateix autor reconeix que la situació del llibre de vell és ara completament diferent amb les consultes per internet, i també amb les millores a la xarxa de biblioteques públiques.

Comparteix a: