El Santiago va començar l'ofici de llibreter amb el seu pare als 15 anys i, als 18, ja havia fundat una tertúlia literària setmanal. Durant un temps es va plantejar ser periodista, però ser llibreter de vell va poder més i no se n'ha penedit mai, perquè gràcies a aquesta feina han passat per les seves mans autèntiques joies literàries. SANTIAGO MALLAFRÉ, llibreter de vell "Jo aquí m'he trobat de tot. Una vegada vam trobar un Amadís de Gaula, primera edició, fet a Medina del Campo, que em va fer molta il·lusió. A part, perquè estava en un estat perfecte, tan perfecte estava que en un principi vam pensar que era un facsímil. Parlar-li també de l''Enciclopèdie' del Diderot. Són 38 volums amb unes planxes magnífiques. En faltava un volum, allà on el vam trobar. Això és molt greu. I aquest volum el vam trobar a la ciutat de Lió. Per tant, vam poder completar l'obra i la vam vendre molt bé." Una ubicació privilegiada, al costat de l'Ateneu Barcelonès i a tocar de la Rambla, ha fet que per aquí hi passin molts personatges coneguts. El Santiago pot explicar mil anècdotes de gent com Dalí, el doctor Puigvert, Josep M. Flotats o Joaquín Sabina. Per això, no s'imagina tenir el local a un altre lloc que no sigui Ciutat Vella. De fet, al novembre la llibreria tancarà. El propietari n'ha venut l'edifici i hi obriran una botiga de roba. Per això, el Santiago ha decidit jubilar-se. Des que es va saber la notícia, no ha deixat de rebre mostres d'estimació i de suport. SANTIAGO MALLAFRÉ, llibreter de vell "No pensava que la gent ens estimés tant. Esperava que sí, que seria una notícia, però la veritat no que fos tan important. Li haig de dir que estem venent força perquè hi ha molta gent que abans de tancar vol un llibre de la llibreria Canuda." El 22 de novembre serà el darrer dia en aquesta llibreria. Ell assegura, però, que, tot i que es jubili, serà sempre un llibreter.
Santiago Mallafré és la segona generació de llibreters de la família. El negoci el va fundar el seu pare, Ramon Mallafré, l’any 1931. Al principi estava situada al carrer dels Tallers i hi venien llibres nous i de segona mà. Quan l’any 1941 es van traslladar al local actual, del carrer de la Canuda, van decidir especialitzar-se en llibres de vell.
Després de 70 anys amb el negoci obert, el mes passat Mallafré va anunciar que a la tardor tancaria definitivament la Llibreria Canuda. Se li acaba el contracte de lloguer de renda antiga del local que ocupa des de 1941 i ell no s’imagina la llibreria lluny d’aquest espai, davant de l’Ateneu Barcelonès i al costat de la Rambla.
Des que s’ha sabut que la Llibreria Canunda tancaria les portes, en Santiago Mallafré ha rebut multitud de mostres de suport i també la visita de molts clients que volen comprar algun llibre de vell abans que l’establiment tanqui les portes. Des del 2 de setembre i fins al 22 de novembre a les 19 h, quan abaixaran la persiana per última vegada, a la Canuda hi faran una gran liquidació de llibres.