Aquest 2020 havia de ser un any de celebració per la Boqueria. El 19 de març, pocs dies després de declarar-se l’estat d’alarma, el mercat havia de commemorar 180 anys de la primera pedra a la Rambla. Ara, vuit mesos després, s’ha presentat un llibre sobre la història del mercat.

‘La Boqueria 1840-2020’, escrit per Genís Arnàs, Matilde Alsina (que també és la responsable de comunicació del mercat) i Òscar Ubide (gerent de la Boqueria), ens transporta segles enrere a una ciutat on la Rambla encara era una riera. L’obra no només se centra en el creixement del mercat, sinó també en el teu entorn social: els aliments que més es consumien en cada època i com s’han anat adaptant les parades al llarg dels anys.

Testimoni del canvi d’hàbits alimentaris

Entre les curiositats que recull el llibre hi ha per exemple, que els plàtans no van arribar a la Boqueria fins a finals de segle XIX i que, a més, es venien a l’exterior del mercat. Un producte que no acabava de convèncer el públic local. El peix fresc no es va començar a comercialitzar de forma generalitzada fins als anys 30 i un cop es va començar a implantar va desbancar el bacallà; un dels aliments més demandats fins aquell moment.

La pandèmia, protagonista d’un dels capítols

La pandèmia del coronavirus i el confinament ha suposat un abans i un després per al mercat, que es va haver d’adaptar a la situació com la resta del comerç de la ciutat. Al llibre, alguns dels paradistes expliquen com van viure aquells dies durant els quals el comerç en línia va créixer de forma exponencial.

El autors del llibre defensen que “la Boqueria és Barcelona” i que es tracta d’un equipament que forma part de la història de la ciutat. En 180 anys només ha tancat un dia: l’endemà dels atemptats del 17-A.