Amb text de Sílvia Navarro, partitura força rockera de Marc Sambola i direcció escènica de Miquel Agell, arriba al Condal una adaptació de la novel·la de Joan Perucho ‘Les històries naturals’. I en clau de musical, la qual cosa sorprèn perquè es tracta d’una novel·la polièdrica: és alhora d’aventures i fantàstica (amb vampir inclòs), però també històrica i, a més, escrita des de l’erudició de l’autor.

“És una història que requereix fantasia, i la música té aquesta facilitat de transportar-te a altres mons”, justifica Miquel Agell. En efecte, la història és la d’una recerca d’un vampir a Pratdip, el Baix Camp, on s’han comès uns misteriosos crims. L’encarregat de trobar-lo i matar-lo és Antoni de Montpalau, un científic escèptic que no creu en fenòmens sobrenaturals, almenys inicialment.

Guerra Carlina

Però la narració té com a teló de fons la Primera Guerra Carlina i incorpora a la ficció el famós General Cabrera. A més de la ideologia liberal contraposada a la dels carlins, hi ha també l’enfrontament entre dos visions del món: la racionalista i la romàntica, que és la que accepta mites com el dels vampirs. El Dip, que és com es denomina el vampir a l’obra, remet clarament a Dràcula de Bram Stoker (xucla sang, tem els crucifixos, etc.).

L’adaptació dona més pes a algun personatge femení de la novel·la, com la filla de la baronessa d’Urbí, que s’enamora del protagonista, o canvia el gènere d’algun altre, cas del cosí de Montpalau, que esdevé cosina. “Per un musical era una qüestió d’equilibri de veus. Ens mancaven veus femenines”, argumenta el director. “Ens ha quedat un musical més d’època del que havíem previst i també més juvenil del que preteníem”, afegeix Agell.

El repartiment el formen Albeni Aranda, Ester Bartomeu, Clàudia Codony, Xavi Duch,  Eloi Gómez, Anna Herebia, Eduard Hidalgo, Carla Pueyo, Gerard Rodríguez, Ferran Rull i un trio serveix la música en directe: Gerard Alonso, Jordi Costa y Monchu López. ‘Les històries naturals’ estarà al Condal fins al 3 de juny.