El procés participatiu que va engegar a principis de novembre ja ha donat els primers fruits. La primera fase, en què entitats com Salvem el Teatre Arnau i Recuperem el Teatre Arnau han mantingut trobades amb l’Ajuntament, ha clos aquest dijous amb la presentació de les bases del projecte que ha de permetre reobrir la sala. L’objectiu és convertir l’Arnau en un espai de creació artística obert a les necessitats dels creadors de la ciutat.

El projecte hauria de servir, segons han explicat avui el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, per crear una línia de programació diferent de la d’altres sales de teatre de la ciutat, tot vinculant les arts escèniques i la comunitat. Alhora, segons ha explicat Pin, es preveu que les activitats que s’hi duguin a terme permetin fer reviure l’esperit del Paral·lel de principis del segle XX amb formats actualitzats. Per això també es preveu la creació d’un centre d’interpretació del Paral·lel.

La concreció del projecte que ha d’albergar anirà a càrrec d’un nou grup de treball anomenat Arnau itinerant. “Es posaran a treballar aquest any amb la voluntat de desenvolupar accions sobre teatre i memòria en diferents equipaments de la ciutat“, ha explicat la regidora de Ciutat Vella. La durada aproximada dels debats serà d’entre tres i quatre anys i servirà de banc de proves del futur teatre.

L’equipament, segons han explicat, combinarà la gestió pública i la comunitària, amb la intenció que les entitats “esdevinguin part activa, integrant i decisòria” del rumb del projecte.

El projecte arquitectònic

Al juny ja hi hauria d’haver sobre la taula el projecte arquitectònic que ha de permetre portar aquestes intencions a la pràctica. La voluntat és iniciar les obres a finals del 2018 i principis del 2019, tot i que les obres es podrien demorar perquè es preveu que sota el teatre hi apareguin restes arqueològiques. La proposta dels arquitectes haurà de fer compatible el nou projecte amb la recuperació d’alguns dels elements històrics del teatre.

Un informe tècnic va decretar-ne l’estat ruïnós a finals d’octubre, però des de les entitats impulsores de la recuperació i sectors acadèmics de la Universitat de Barcelona han demanat que es procuri salvar el màxim dels espais de l’antic teatre.