El Teatre Arnau mantindrà els elements patrimonials, tot i l’enderrocament

L'enderrocament del Teatre Arnau serà, finalment, parcial. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat que intentaran conservar tots els elements patrimonials possibles, tenint en compte les deficiències estructurals de l'edifici. En qualsevol cas, el nou recinte no s'acabarà, com a mínim, fins a 2020, però el procés participatiu per decidir el projecte de l'espai continua obert. Aquest dissabte se n'ha fet la primera sessió oberta.

A banda de l'Ajuntament, també hi han assistit veïns del barri i membres de la plataforma Recuperem el Teatre Arnau i Salvem l'Arnau. Aquests últims van decidir dissoldre l'entitat en conèixer la notícia de l'enderrocament, però finalment no ha estat així. Celebren que l'edifici s'enderroqui només de manera parcial: "La prioritat absoluta és mantenir l'edifici històric amb tots els elements que el conformen", ha sentenciat un dels membres, Enric H. Mach.

Un informe tècnic presentat a finals d'octubre determinava que el mal estat de l'estructura era un risc per a les persones i que l'única solució era tirar-lo a terra i construir-ne un de nou. Però l'immoble està catalogat urbanísticament com a nivell C, la qual cosa vol dir que és un bé d'interès patrimonial. Per tant, l'obligació de l'Ajuntament és preservar-lo i així ha assegurat que es farà la regidora del districte, Gala Pin: "Intentarem salvar tots els elements que es pugin salvar".

Ara s'obre un llarg període per als veïns que han defensat des de fa anys el teatre. Si tot va bé, el 2020 s'hauria d'enllestir el projecte, però el procés d'enderrocament preveu la possibilitat de trobar restes arquitectòniques de la muralla de Baluard sota terra. Un fet que podria endarrerir encara més la construcció del nou edifici.

El procés participatiu, que es tancarà al desembre d'aquest any, ha previst xerrades sobre la història de l'Arnau i també de la vida cultural a l'avinguda del Paral·lel. Després d'aquest període, a la primavera es convocarà un concurs públic d'idees per acabar de definir el projecte.