FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura: " A la cultura catalana sempre parlem de diners i poc de lleis i no ens adonem que el que ens ha faltat, segur que diners públics, però encara ens ha faltat més la capacitat de fer lleis. Si tu fas una bona llei de mecenatge, que fa 30 anys que la reclamem, moltes de les coses que estem discutint deixaríem de discutir-les. Si tinguéssim una bona llei de la propietat intel·lectual i s'acomplís, moltes de les coses que discutim no s'acomplirien; si tinguéssim un Parlament amb la capacitat de posar preu a les coses, l'IVA no valdria el 21%. Com canviarien les coses si li pogués dir que l'IVA, està entorn el 7-8% amb preu mitjà europeu en tots els sectors, o fins i tot IVA al zero o al 4% fins i tot l'electrònic. Llei de mecenatge, imagini's que li puc dir que resulta que si compra un abonament de música clàssica, podrà desgravar-ho directament fins al 100 euros d'inversió. Això passa en alguns països nòrdics. Imagini's la repercussió que tindria en el consum cultural. Si vostè compra 15 llibres l'any, això li desgrava, això és mecenatge. Això fa 20 anys que ho esperem. Si tot això ho poguéssim tenir a les mans i des del nostre Parlament controlar-ho i fer polítiques adients, no estaríem parlant del que estem parlant en l'àmbit de les dificultats culturals. Tindríem un país més sòlid, més culte, un país més culte és un país més pròsper. La cultura no és l'entreteniment, com diu el ministre Wert, és el contrari. És el fonament de la societat.

Ferran Mascarell ha criticat la política cultural que s’executa des de Madrid, a mans del ministre José Ignacio Wert. “Sempre parlem de diners i poc de lleis, i no ens adonem que el que ens ha faltat (…) és la capacitat de fer lleis”, ha dit Mascarell en referència al sector de la cultura catalana. “Si tinguéssim un Parlament amb la capacitat de posar preu a les coses, l’IVA no valdria el 21%”. El conseller s’ha referit a la mitjana europea de l’IVA, que està a l’entorn del 7 i 8 % i de “com canviarien les coses” si parléssim d’aquestes xifres. També ha criticat que el govern central no hagi fet una llei de mecenatge cultural, com funciona en altres països en què els ciutadans poden desgravar a Hisenda la compra d’entrades, abonaments i altres productes culturals. “La cultura no és l’entreteniment, com diu el ministre Wert, és el contrari. És el fonament de la societat”, ha afirmat Mascarell.

El cine tindrà un pressupost més alt

També ha analitzat la situació del cinema català i ha fet balanç d’un 2014 amb menys pel·lícules que altres anys, però d’un “estàndard alt”. Segons Mascarell, el 2015 es hi haurà més pel·lícules catalanes i la taxa del cinema -que grava les operadores telefòniques amb un impost de 0,25 euros al mes per cada connexió ADSL- contribuirà que la indústria del cinema català tingui “el pressupost més alt de la història”. Segons Mascarell, el cinema s’està recuperant de la crisi i en els pròxims mesos “veurem una certa recuperació de públic”.