A la basílica de la Mercè, ja s’hi poden veure les primeres bastides a la zona on encara hi ha l’antic orgue. Els tècnics estan fent tastets de la resistència de l’estructura de fusta abans d’iniciar el desmuntatge de tot el conjunt. Un cop retirat l’orgue actual, s’hi començarà a instal·lar un orgue modern amb l’objectiu d’estrenar-lo per les Festes de la Mercè del 2018, coincidint amb el vuitè centenari de l’ordre dels mercedaris.

L’orgue actual el va projectar l’any 1940 Gaietà Estadella, que va morir l’any 1944 en ple procés de construcció, i va deixar l’orgue inacabat. Només s’hi van arribar a instal·lar uns 1.200 tubs, la meitat dels previstos en el projecte, i això fa que només s’hi puguin tocar 23 dels 40 registres possibles. Aquest fet, i la duresa de les tecles – algunes peses al voltant de 500 grams, el doble dels valors màxims admissibles- ha dificultat l’acompanyament musical de les cerimònies religioses i ha fet impossible la programació de concerts a la basílica.

El nou instrument que està previst d’instal·lar-hi es va encarregar a finals de l’any passat al mestre orguener Gerhard Grenzing, autor d’alguns dels grans orgues que s’han inaugurat darrerament a Europa. Serà un orgue totalment modern, que disposarà d’uns 3.000 tubs i serà apte per tocar-hi música de qualsevol estil o de qualsevol país i, per tant, obrirà la porta a, si s’escau, una programació de concerts de renom internacional.

El cost total del nou instrument està pressupostat en un milió d’euros. El 75 % dels diners els posarà la Fundació La Caixa, i el 25 % restant es preveu que arribin a través de les donacions populars dels ciutadans. La basílica ha obert una campanya d’apadrinament dels 3.000 tubs, a preus que van dels 50 euros per un dels tubs més petits, fins als 3.000 que pot costar un dels més llargs, de fins a cinc metres.