La projecció del documental 'Muscle Shoals' va inaugurar anit als cinemes Aribau una altra edició de l'In-Edit, l'onzena. 'Muscle Shoals' explica la història dels FAME Studios, uns estudis de gravació d'una petita població d'Alabama que, amb l'empenta del productor Rick Hall, van ser de referència a partir dels anys 60. Pel so, molts, com el mateix Paul Simon, van creure que els músics de sessió que hi treballaven eren negres, quan en realitat eren blancs. STEPHEN BADGER, productor del documental 'Muscle Shoals' "És part del misteri del film: com aquells paios blancs, que semblaven gent del tot normal, van ser els creadors d'algunes de les millors cançons rock i soul de tots els temps." La cinta inaugural parla força de la tendència del mercat. El típic documental biogràfic centrat en un artista en concret no és el que predomina en la present edició. Hi ha cada cop més pel·lícules que sondegen altres aspectes del fenomen musical. LUIS HIDALGO, director artístic del festival "Com més capes de lectura ofereix un documental, i permet interpretar més aspectes relatius al que és, de fet, la vida, millor." Hi ha també documentals que són gairebé estudis antropològics, com 'Triana pura y pura', sobre els gitanos que van ser expulsats del barri sevillà de Triana el 1963. Una de les apostes d'enguany és l'increment d'estrenes simultànies en sala i a Internet, que es poden veure al canal de televisió del certamen.

El certamen, que l’any passat va superar els 30.000 espectadors, és actualment un dels més importants del món en el gènere. Aquest any, les projeccions de l’In-Edit permeten fer un recorregut per la música bohèmia dels anys 60 al barri londinenc Greenwich Village o entrar a la vetllada de flamenc que van organitzar els gitanos de Triana l’any 1982. A més, noms coneguts com Fermín Muguruza, la Pegatina, Toti Soler o Paul Fuster també seran els protagonistes d’alguns documentals del festival.

El film ‘Cuchíbiri cuchíbiri‘, del realitzador i documentalista Carles Prats, és una altra de les peces que participa al festival. El documental narra la història de tres generacions de la rumba catalana, a través dels ulls del músic català Peret, i reivindica aquest estil com “la vertadera música pop urbana”.

Tots aquests films es poden veure a la sala 5 dels Aribau Multicinemes i a la 2 de l’Aribau Club. Així mateix, més d’un 50% del festival també es podrà veure en línia a través d’In-Edit TV i estarà disponible, com a mínim, durant 10 dies. Entre les activitats paral·leles, està programada una classe magistral del director i productor anglès Dick Fontaine.