Aquest dijous fonts de la revista van denunciar a BTV la censura per part de la propietat i van explicar que des d’RBA s’havia prohibit expressament que la casa reial tornés a aparèixer en futures portades. Una decisió que ha desencadenat com a mínim 10 dimissions, entre les quals la d’alguns membres del consell de redacció, com el periodista Iu Forn.

Dos dels principals dibuixants de la revista han volgut plasmar les raons en dues vinyetes i les han publicat a les xarxes socials. Albert Monteys, il·lustrador durant 18 anys a ‘El Jueves’ i exdirector de la revista, agraeix a la vinyeta el suport rebut i explica que es tracta d’una decisió molt difícil. El vinyetista remarca també la dignitat dels companys que es queden “a batallar a la revista cada setmana en condicions, ara mateix, molt dures” i alerta que “gràcies a aquesta decisió al quiosc gairebé no hi haurà alternativa al discurs unitari” que indica que “la monarquia és necessària i és el futur”.

 

El vinyetista Manel Fontdevila també s’ha acomiadat a les xarxes socials amb un dibuix. Repeteix que li sap molt greu deixar ‘El Jueves’ però afirma que no pot “mantenir una relació amb un editor que ha canviat els termes del que teníem acordat”. Fontdevila recorda que RBA els va donar suport, a ell i a Guillermo Torres, en el judici a l’Audiència Nacional per la portada en què apareixien els prínceps d’Astúries. Un suport, però, que no han rebut en aquesta ocasió.