La Fundació Miró va obrir portes el 10 de juny de 1975, ara fa 4o anys. Va començar gràcies a la feina d’un grup reduït de persones, molt properes a l’artista, i d’un petit equip de professionals. Ara aquest equip s’ha fet gran, molt gran. En formen part més de 70 persones, que gestionen un patrimoni de més de 14.000 peces, entre les quals hi ha 217 pintures, 178 escultures i uns 8.000 dibuixos. Un llegat, el de la col·lecció permanent, que a partir de l’any vinent estrenarà presentació. La Fundació Miró ha anunciat, coincidint amb el 40è aniversari, l’inici d’una renovació “profunda” de la distribució de les peces. També n’hi haurà de noves, que la família Miró ha previst deixar-hi en dipòsit durant aquesta temporada, a banda d’incorporar al recorregut general de la col·lecció les obres que el col·leccionista japonès Kazumasa Katsuta va cedir a la Fundació l’any 1993, i que fins ara s’han exposat en una sala específica. Amb aquesta ja seran tres les ampliacions de l’espai expositiu del museu, després de les que es van dur a terme els anys 1988 i 2000.

Els nascuts l’any 1975 tindran un passi anual gratuït

Els actes de celebració dels 40 anys de la Fundació Miró començaran dimecres, 10 de juny, amb una jornada de portes obertes i una programació d’activitats que començarà a les cinc de la tarda i s’allargarà fins a les 23 h. A l’exterior del museu es faran activitats per al públic familiar. També hi haurà música en directe i dansa urbana, i un concurs fotogràfic a les xarxes socials. Amb el lema “Hem crescut junts”, la fundació també vol premiar totes les persones nascudes l’any 1975, que fins al 31 de desembre de 2015 podran recollir a la recepció del museu un accés anual gratuït.

La fundació també fa una crida als barcelonins que tinguin fotografies dels anys 70 de la muntanya de Montjuïc per poder elaborar un àlbum conjunt de l’aniversari. La crida coincideix amb la inauguració de l’exposició “Joaquim Gomis. En construcció 1973-1975”, que repassa a través de fotografies fetes pel primer president de la Fundació Miró, Joaquim Gomis, com va ser la construcció de l’edifici, obra de l’arquitecte Josep Lluís Sert.