El badaloní Jesús Carmona, una de les figures de la dansa flamenca actual, recala al Teatre Victòria amb ‘Baile de bestias’, que fa funcions fins a l’1 d’octubre. El muntatge va rebre dos premis Max el 2022, un com a millor espectacle de dansa i l’altre per la coreografía. Carmona va ser Premi Nacional de Dansa el 2022 i dos anys després va merèixer el prestigiós Premi Benois de Dance, equivalent a un Òscar en dansa.

A ‘Baile de bestias’ Jesús Carmona està únicament acompanyat a escena pel músic i compositor de la banda sonora Manu Maesado. L’espectacle és un epígon de ‘Salto’ perquè segons el ballarí “de forma involuntària he necessitat crear espectacles per entendre’m, com a ser humà. A ‘Salto’, després de ser pare, m’interrogava per la meva masculinitat. A ‘Baile de bestias’ parlem de la gestió del dolor”.

Tan ‘bailaor’ com ballarí

‘Baile de bestias’ no és el típic espectacle de ball flamenc. Carmona incorpora elements contemporanis i de teatralitat per explorar les ‘bèsties intertiors’. I és que l’espectacle va néixer després de la pandèmia. “Ara veig que en el fons reflecteix moments de la pandèmia, de dolor i de necessitat de parlar amb un mateix, cosa que, crec, qualsevol amb intel·ligència emocional va haver de fer”, explica.

Tot i que balla flamenc des dels sis anys i es va llicenciar en Dansa espanyola i Flamenc a l’Institut del Teatre de Barcelona, va estudiar també ballet clàssic amb Bárbara Kasprovich, Rodolfo Castellano, Ion Garnica i Carmen Huguet. “Soc un ‘bailaor’ i també un ballarí. Em sento un dansaire, perquè el flamenc forma part de la dansa”, afirma.