JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura: Hi haurà sorpreses amb el Museu de les Cultures del Món? "La primera sorpresa serà veure com llueixen dos magnífics palaus gòtics del carrer de Montcada. La primera sorpresa serà el continent, però també serà una gran sorpresa el contingut. La gent dirà 'com pot ser que a Barcelona tinguéssim aquestes col·leccions i no les veiéssim fins ara?'. Crec que serà una sorpresa perquè serà un museu d'art, i d'art d'un gran nivell. Ens situem en un nivell exigència i excel·lència des del punt de vista de les peces que s'hi exposaran, molt important. Sobre Museu d'Arquitectura: "Pot ser més o menys immediat la conformació de les col·leccions. Per no tenir un edifici i les col·leccions, mentre no tinguem l'edifici el que hem de fer és anar aconseguint les col·leccions. Amb el Museu Nacional d'Arquitectura el que s'està fent és precisament això. Amb col·leccions pròpies, com la Mies Van de Rohe, ja sigui amb negociacions amb el col·legi d'arquitectes, amb arquitectes privats que en un moment determinat et poden cedir els seus fons, o amb els fons del propi Ajuntament que són a través de l'arxiu contemporani. Per exemple, l'Ajuntament té en els arxius gairebé tots els planos i les llicències d'obres donades de tots els edificis dels darrers més de 100 anys, i això és un fons enorme". La proposta ens ve per part del ministeri de defensa i no per part del ministeri de cultura i en certa manera la raó de fons no és patrimonial, si no que és política, i dins de política, partidista que és pitjor. Alicia Sánchez Camacho va declarar públicament que allò havia sigut proposta seva o de l'Alberto Fernández Díaz, del PP. Nosaltres creiem que la història de la ciutat s'explica en base a molts fets i els museu d'història de la ciutat que ja ho explica. Creiem que des del punt de vista patrimonial no toca fer aquest centre museístic".
Jaume Ciurana considera que serà una doble sorpresa l’estrena del nou Museu de Cultures del Món, situat al carrer de Montcada, a tocar del museu Picasso. N’ha destacat el “continent” referint-se als dos edificis gòtics on s’ubicarà l’equipament, i el “contingut”, a tota la col·lecció que s’hi exposarà. Ciurana considera que el “nivell d’exigència i d’excel·lència” de les peces que s’hi podran veure és “molt important”.
Del futur projecte de la muntanya dels museus, Ciurana ha dit que s’està treballant ara en l’aprovació inicial dels temes urbanístics. Ha explicat que s’ha de fer una forta inversió per rehabilitar els dos palaus de 14.500 m2 cadascun que l’Ajuntament recuperarà de la Fira de Barcelona. Sobre el futur Museu Nacional d’Arquitectura, que formarà part d’aquest projecte, ha afirmat que ja s’està treballant en l’adquisició i cessió d’obres que s’exposaran en aquest centre, encara que de moment no s’ha decidit quin espai ocuparà. S’està negociant amb el Col·legi d’Arquitectes, també amb arquitectes privats, amb la fundació Mies Van de Rohe, per incorporar les peces més destacades i també s’utilitzarà el fons propi de l’Ajuntament que té “els arxius gairebé tots els plànols i les llicències d’obres donades de tots els edificis dels darrers més de 100 anys”.
La proposta d’un museu militar és “partidista”
“En certa manera la raó de fons no és patrimonial, sinó que és política, i dins de política, partidista, que és pitjor”, ha dit Ciurana sobre la proposta que va fer l’exèrcit d’instal·lar un museu militar a l’edifici del Govern militar. Segons ell, ja hi ha altres equipaments, com el Museu d’Història de la Ciutat, que expliquen la història “d’acord a molts fets”. Sobre si es podrà evitar la seva obertura, Ciurana ha respost que “el que fa cadascú a les seves dependències és cosa seva. El que passa és que per ser museu hi ha una junta de museus que en aquest cas depèn de la Generalitat, que ho ha d’autoritzar. I ha afegit que “des del punt de vista patrimonial aquesta no és una necessitat de la ciutat de Barcelona“.