El PP s'ha tornat a quedar sol defensant el museu militar que l'exèrcit vol instal·lar a la ciutat. Considera que una capital com Barcelona ha de tenir aquest equipament igual que moltes altres ciutats europees, i acusa el govern municipal de rebutjar-lo per motius ideològics. ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "L'exèrcit a Barcelona és Barcelona i és Catalunya, i estan a casa. // No el tractin com si fossin estrangers. Vostès van exaltar la batalla i un exèrcit amb el Born 1714." JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Senyora Esteller és la segona vegada que m'acusa en públic d'exaltar l'odi. Això és delicte tipificat pel codi penal. // Si l'Estat té ganes d'invertir en cultura que refaci les inversions, aquest no és un debat cultural." La resta de grups també han votat a favor de la proposició que presentava Iniciativa per rebutjar la creació d'un nou museu militar. GUILLEM ESPRIU, regidor del PSC "Hi ha una majoria social de Barcelona que s'ha situat al costat de la pau." *CG i1l ISABEL RIBAS, regidora d'ICV-EUiA "El que no necessita Barcelona, ni el seu ventall d'equipaments cultural, és exhibir múscul de l'exèrcit." JORDI PORTABELLA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat "No s'han de fer museus de guerra, sinó museus de pau." I també a la comissió el govern municipal ha informat que Pere Duran, exdirector de Turisme de Barcelona, presidirà el nou cercle del Museu de les Cultures del Món, que obrirà portes el 7 de febrer. L'equipament ha costat 7,7 milions d'euros i tindrà un cost anual de 2 milions, bona part dels quals provindran de les entrades.

“Els Reis ens van portar un sac de carbó inesperat”. Així ha qualificat Isabel Ribas, la regidora d’ICV-EUiA, l’anunci que va fer el tinent general de l’exèrcit, Ricardo Álvarez-Espejo, just el dia 6, d’instal·lar un museu militar a la plaça del Portal de la Pau. Un sac de carbó que tots els grups municipals amb representació al consistori, excepte el PP, han rebutjat. Els populars són els únics que han votat en contra de la proposició d’Iniciativa de refusar que la ciutat torni a tenir un equipament promogut per l’exèrcit. L’últim museu militar de la ciutat, ubicat al Castell de Montjuïc, es van tancar el 2009 després d’un llarg procés de reivindicació ciutadana.

Isabel Ribas ha defensat la proposició a la Comissió de Cultura de l’Ajuntament amb l’argument que Barcelona sempre ha reivindicat la cultura de la pau. Una opinió que han compartit la resta de grups que li han donat suport, com el PSC, que, en paraules del regidor Guillem Espriu, defensava que “la voluntat de la ciutat està fora de tenir un museu militar”. Per Jordi Portabella, d’UxB, el que ha de fer la ciutat és “promoure museus per la pau” i no crear museus per la guerra.

En un sentit ben diferent s’ha expressat la regidora dels populars, Àngels Esteller. Ha dit que la proposta que va fer el tinent general de l’exèrcit “no era crear un museu de la guerra” sinó “un museu militar”. Esteller defensa que hi ha moltes ciutats del món que tenen museus militars i que una capital com Barcelona també “n’ha de tenir un”. La regidora del PP defensa el valor patrimonial de les col·leccions que allotjava el museu militar de Montjuïc i assegura que un museu ha de ser un compendi de “cultura i  història”. El primer tinent d’alcalde , Jaume Ciurana, li ha replicat que si fos així la proposta no l’hauria feta l’exèrcit sinó el Ministeri de Cultura i que, en tot cas, si el govern vol invertir en cultura ho pot fer “restituint les aportacions que feia” als equipaments de la ciutat, com el Liceu o el MACBA.