Fa 240 anys que la Reial Junta Particular de Comerç va crear la Llotja, que es va convertir en l'Escola Superior d'Art i Disseny més antiga de l'estat. Una efemèride que se celebrarà durant tot el 2015 amb diferents activitats amb alumnes del centre. Avui, per començar, s'ha fet l'Itinerari 240+, un recorregut que parteix de la primera seu del centre, a la Llotja de Mar, i passa per diferents punts rellevants en la història del disseny fins al present, a les portes del Museu del Disseny. FRANCESC NAVARRO, director de l'Escola Superior d'Art i Disseny Llotja "No podem oblidar el passat de cap manera. El patrimoni de la Llotja són aquests 240 anys (...) Anem a això: a seguir sent una escola pública, que serveixi un servei a la societat. Es la nostra obligació i és on ens devem. Que sàpiga adequar-se a reptes futurs." Els actes de celebració dels 240 anys de l'escola no només pretenen commemorar l'aniversari sinó que també volen aglutinar i ordenar tota la història del centre des d'una mirada contemporània que permeti també analitzar i repensar els reptes futurs. NORA ANCAROLA, sotsdirectora de l'Escola Superior d'Art i Disseny Llotja "Recollir tot el material d'arxiu que està dispers de l'escola. Una escola de 240 anys ha passat per moltes etapes diferents (...) Però no teníem una consciència real de tote4s aquestes etapes i del que comportava això en la contemporaneïtat." Per les aules de la Llotja hi han passat alumnes tan il·lustres com Picasso, Miró, Nonell, i més recentment, Jaume Plensa o Eugeni Quitllet.

La Llotja es va inaugurar el 23 de gener de 1775 a l’edifici de la Llotja de Mar, a tocar de Pla de Palau. L’escola ha decidit que l’antiga seu tingui un paper protagonista com l’espai on es farà l’acte de commemoració del 240 aniversari. L’artista Perejaume serà un dels mestres de cerimònies d’aquesta jornada inaugural (23 de gener), a més de donar els detalls del projecte que desenvoluparà aquest any amb alumnes del mateix centre.

Una de les activitats que s’ha programat és Itinerari 240+, un recorregut des del passat de l’escola quan s’ubicava a la Casa Llotja de Mar fins al Museu del Disseny. Es farà el 23 de gener des de les 11 fins a les 15 h amb la participació d’artistes, dissenyadors, alumnes, professors i col·laboradors. A cadascuna de les parades (Mercat del Born, escultura d’Antoni Tàpies del passeig Picasso, Glorieta Sònia a la Ciutadella i Museu de la Música a L’Auditori, entre d’altres), s’hi faran accions creades específicament per a l’ocasió.

Durant aquest any es programaran exposicions, seminaris, publicacions i la creació d’arxius documentals. Es podran veure treballs a la seu de Sant Andreu -carrer de Pare Manyanet- i també a l’actual del carrer de la Ciutat de Balaguer. També es crearan projectes de col·laboració amb altres centres de la ciutat, gairebé una vintena com la Sala d’Art Jove, la Fabra i Coats, la Fundació Miró, l’Escola Massana i el Museu Picasso.