Celebrada la XXI Gala Catalunya Aixeca el Teló al Gran Teatre del Liceu. Gala especial, perquè coincidia amb el 30 aniversari de l’ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya), organitzadora de la festa. “Ho celebrem amb una banda sonora d’aquests 30 anys”, explica Toni Albadalejo, vicepresident de l’entitat, premi honorífic d’enguany per la seva tasca ininterrompuda a l’ADETCA. “21 anys de gala, 30 de l’ADETCA i 45 de la meva empresa (Anexa). Estic feliç”, etziba el veterà productor.

Amb direcció musical de Joan Vives i Xavier Mestres (al capdavant d’una orquestra formada per 60 músics recentment titulats de l’ESMUC) i direcció artística de Joan Maria Segura, la gala, de ritme àgil, ha enfilat fins a 35 fragments de musicals estrenats durant les darrers tres dècades, alguns amb participació dels intèrprets originals (Àngels Gonyalons i Carlos Gramaje amb el de ‘Mar i cel’, o Vicky Peña amb un de ‘Sweeney Todd’). S’han vista fragments de ‘Cantando bajo la lluvia’, ‘Glups’, Sugar’, Golfus de Roma’ (estrena imminent aquest curs), ‘El Petit Príncep’ i molt altres. Tres presentadores han oficiat com a representants de tres generacions: Mercè Comes, Julia Bonjonch i Martina Garcia.

L’ADETCA fa balanç i es planteja reptes

Al matí l’ADETCA havia presentat xifres de la temporada 2021-2022. I precisam dos musicals ‘Canta do bajo la lluvia’ i ‘Billy Elliot’, van ser els més vistos. Les dades són engrescadores, perquè es van assolir 2,37 milions d’espectadors, només 147.000 menys que la temporada 2018-2019, la prepandèmica que es vol de referència. “El repte és aconseguir, amb aquesta, arribar als 2,5 milions d’abans de la crisi”, explica la presidenta de l’entitat, Isabel Vidal.

A banda d’aquest objectiu, la presidenta considera que cal posar en marxa el Pla integral de les arts escèniques, cosa que requereix més dotació pressupostària. “Ens havien promès un 2 % del pressupost en aquesta legislatura. Sense això haurem de desar el pla en un calaix”, afirma amb rotunditat.