La Generalitat de Catalunya ha homenatjat
, en un acte al Saló Sant Jordi, el lutier David Bagué. El barceloní està considerat un dels grans constructors de violins, violes i violoncels i és conegut arreu del món. És un referent per a músics com Jordi Savall, Leonidas Kavakos, Giuliano Carmignola, Ulrich Edelmann o Abel Tomàs, membre del Quartet Casals, entre d’altres. En l’acte de reconeixement, hi han intervingut el director del Museu de la Música, Jaume Ayats, el filòsof Ferran Saez, que ha glossat la figura del lutier, i el president de la Generalitat, Quim Torra. No podia mancar-hi la música, que ha fet sonar, amb instruments afaiçonats pel mestre constructor, el Cosmos Quartet. Una formació que tot i la seva joventut, ha rebut un ampli reconeixement. L’integren Helena Sauté (violí), Bernat Prat (violí), Lara Fernández (viola) i Oriol Prat (violoncel).
David Bagué, constructor i ‘metge’
David Bagué es va iniciar amb només 12 anys en l’ofici de lutier. Des de 1977 construeix, al seu taller de Gràcia, violins, violes i violoncels demandats pels músics més prestigiosos. El 1982 es va traslladar a Cremona (Itàlia) per aprofundir en la famosa tradició italiana, la de noms il·lustres com els Stradivari. El músic Jordi Savall considera que David Bagué és un dels grans perquè ha estudiat les tècniques tradicionals, però també perquè sap “trobar el so i els equilibris a l’instrument, perquè la tècnica del lutier no és només la de les formes, sinó la de fer que l’instrument s’expressi”. Savall destaca també que, com els millors lutiers, és un metge per als instruments perquè sap diagnosticar quan i per què deixen de sonar bé.
David Bagué, que ja va rebre el 2003 la Creu de Sant Jordi, s’ha mostrat feliç per ser un ambaixador de la lutieria catalana al món. Segons ell, l’art del lutier es fonamenta en una simbiosi amb el músic que encarrega l’instrument. “No és com comprar un instrument que ja està fet”.