Aprofitant la celebració del Dia Internacional de les Dones, us proposem una selecció d’himnes dels últims anys que proclamen l’empoderament de les dones i la lluita pels seus drets en la societat.


Flowers


Miley Cyrus, 2023

Només 24 hores després que Shakira llancés la seva cançó amb Bizarrap fent referències explícites clarament dirigides al seu exmarit i companyia, Miley Cyrus sorprenia els seus fans amb el llançament de Flowers.

En aquest primer single del seu nou disc Endless Summer Vacation, Cyrus canvia la rancúnia i la set de venjança per l’amor propi. Resumint: empoderament a base d’autoestima. Això sí, sense res en contra de les artistes que fan servir la música com a catarsi o com a antídot contra la ràbia.

Munch (Spanish remix)


LaBlackie, 2023

El 14 de febrer la barcelonina LaBlackie ens va atrapar amb un antihimne de Sant Valentí. Un remix en castellà de ‘Munch’, de l’artista del Bronx, Ice Spice. “No fuck boys, just toy boys” (“Perquè juguin ells, abans juguem nosaltres”).

LaBlackie és una de les noves promeses de l’escena urbana catalana, molt influenciada per Nicki Minaj, el dancehall, o el hip-hop americà.


Toxic


Pussy Riot + Dorian Electra, 2021

Escrita per Nadya Tolokonmikova, membre de Pussy Riot, amb col·laboració de Dorian Electra i la producció de Dylan Brady, una cançó d’un grup creador d’himnes

El 2021 va estrenar-se aquesta col·laboració, tan fascinant com inquietant, de Pussy Riot i Dorian Electra. Com signa el col·lectiu performàtic i artístic feminista Pussy Riot, allò personal és polític i amb ‘Toxic’ reivindiquen que cal combatre tota mena d’abús, tant psicològic i mental, com físic, les relacions dominants i de dependència, el “mansplaining” i, sobretot, promoure la cura i el benestar personal, així com la salut mental per evitar traumes posteriors. Ens trobem davant d’una obra molt interessant, mig hiperpop i mig screamopunk amenitzada amb metalls industrials i sintetitzadors de pitch agut, que, sumada a la violència visual del videoclip, realcen la sensació d’angoixa, mareig i incomoditat de la relació efectiva tòxica descrita.

Action


Chai, 2021

‘Action’, el primer avançament del disc “WINK”, que va sorgir com a reacció de les protestes de Black Lives Matter

Aquest projecte el formen dues germanes bessones idèntiques i també dues amigues. Des del Japó arriba Chai, un quartet que durant els últims anys s’ha prodigat en sales i cèlebres festivals de música de tot el món, com el Primavera Sound. S’han donat a conèixer per les seves actuacions explosives, optimistes i divertides, pel domini musical i l’eclecticisme de les seves composicions, pel vestuari, coreografies i, sobretot, per la voluntat declarada de deconstruir els cànons de bellesa i tendresa (kawaii) tan opressius al Japó.

Femme africane


Star Feminine Band, 2020

El primer disc de Star Feminine Band va ser una explosió enèrgica de rock garatge, riffs de guitarra psicodèlics, teclats sinuosos i veus apassionades, publicat pel segell Born Bad Records, que encara ressonen.

Es tracta d’un projecte musical integrat per nenes i noies d’entre 10 i 17 anys, que s’ha convertit en tot un fenomen mundial. Aquest septet de noies de Natitingou, al nord de Benín, a l’Àfrica Occidental, ha sacsejat l’escena musical del territori, en tractar-se d’un dels únics projectes integrats per dones i que toquen els seus propis instruments. A ritme de rock garatge, psicodèlia, highlife de Ghana i rumba congolesa, les seves cançons són de lluita personal, reclamen la igualtat, l’alliberament i empoderament de les dones.

Las buenas


Tribade, 2020

Tribade van demostrar que el seu debut discogràfic va ser una flor que sí fa estiu, i ho va demostrar amb el seu segon treball titulat ‘Dyke’, on podem escoltar un dels seus himnes per empoderar les dones i reivindicar les heroïnes femenines.

L’himne feminista ‘Las buenas’ conté referències a icones de la música feta per dones. El títol ens trasllada a Gata Cattana, a més, la lletra anomena Lola Flores o Las Grecas. I sobretot la cançó fa un homenatge a totes les dones anònimes que lluiten des de moviments socials. El grup de rap Tribade torna amb un disc ple de reivindicació i feminisme. “Dyke” és un disc que toca tots els pals de la música urbana, des del rap fins al dancehall. Un segon disc amb cançons que ens parlen d’altres formes de viure i de la dissidència sexual i vital.


Un violador en tu camino


Las Tesis, 2019

No és un grup de música però han creat un dels himnes feministes més escoltats dels últims anys.

Anem més enrere en el temps, fins al 2019, per recuperar un dels himnes feministes d’aquests darrers anys, ‘Un violador en tu camino’. Una cançó creada pel col·lectiu artístic Las Tesis que va sorgir a Xile i ha donat la volta al món. La performance i presentació va tenir lloc a Valparaíso el mes de novembre de l’any 2019, en el marc de les protestes de Xile contra el govern i la violació dels drets de les dones durant les protestes. Dones de tot el món, també de Barcelona, han interpretat aquesta performance per denunciar el patriarcat.



Comparteix a:
Imatge de l'autor/a