jaume plensa

L’artista plàstic barceloní Jaume Plensa ha rebut la distinció Català de l’Any 2021 per la seva trajectòria i la projecció internacional de la seva obra. Precisament, l’octubre passat, va conquistar Nova York i Nova Jersey amb una escultura que demana silenci.

Es tracta dels premis que atorga ‘El Periódico’ en reconeixement del talent en els àmbits social, cultural, esportiu i científic. En edicions anteriors han rebut aquesta distinció persones com el jugador de bàsquet Pau Gasol, el xef Ferran Adrià, l’exentrenador del Barça Pep Guardiola, l’activista antifeixista Neus Català, la monja dominicana Sor Lucía Caram i el cantautor Joan Manuel Serrat.

Amb un acte sobri a L’Auditori de Barcelona, el premi ha arribat a la 19a edició després d’un parèntesi de tres anys. Hi han assistit representants de la política catalana com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró. També hi ha estat la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. L’acte ha estat acompanyat per la música de Gerard Quintana i Josep Thió, integrants de la banda Sopa de Cabra.

Plensa, l’artista contemporani més internacional

Aquest no és, ni de bon tros, el primer guardó que rep. Plensa és un dels artistes més premiats, amb el Nacional d’Arts Plàstiques i el Velázquez, i també amb més projecció internacional. Les obres de Plensa es poden trobar a Nova Jersey, Chicago, Madrid i Barcelona.

Una de les seves obres a la capital catalana, ‘Blau’, es pot trobar a l’Hospital Clínic, després que l’artista la donés en agraïment als sanitaris durant la pandèmia. A principis de desembre, l’obra ‘Carmela’, que està instal·lada al costat del Palau de la Música, va ser malmesa i pocs dies després operaris de l’Ajuntament en van netejar els grafits.