El Centre Cívic Can Basté i Radio RSK van fundar el 2006 El Generador 9 Barris, amb la intenció d’oferir la sala d’actes com a escenari de projectes musicals, teatrals o de dansa novells, sempre amb la premissa de ser un circuit alternatiu, autogestionat i, sobretot, d’entrada gratuïta. Arriben als 15 anys convertits en un col·lectiu propi i amb la participació d’una desena de veïns del Turó de la Peira. Amb la pandèmia serà un aniversari, de moment, sense celebració.

Autogestió i cultura alternativa

La filosofia del col·lectiu ha estat sempre esdevenir un espai de cultura lliure i gratuïta, com a alternativa al circuit comercial. Per això se centren en projectes novells o no gaire coneguts. A més, ofereixen una programació molt pensada per al veïnat de l’entorn. Amb el temps, l’agenda de propostes s’ha especialitzat en la música, tot i que mai han deixat de banda altres arts escèniques.

A banda dels concerts a la sala d’actes, també en fan algun en petit format a la plaça de Can Basté i allà també clouen el curs a l’estiu amb un concert amb algunes de les bandes que han passat per Can Basté, més alguna altra de més coneguda. Ara, l’opció a l’aire lliure queda pràcticament descartada de cara a l’estiu, de la mateixa manera que l’organització d’alguna mena de celebració per commemorar els 15 anys de trajectòria.

El Generador reprèn la programació

De fet, es conformarien de poder oferir un concert en condicions prepandèmiques. Des del març, tan sols han pogut programar algun concert a l’estiu. I fins ara no han reprès l’activitat. “Per a aquest trimestre hem preparat quatre actes. Fem dues projeccions de pel·lícules i dos concerts de petit format amb aforament limitat i reserva prèvia. I esperem el trimestre següent poder tenir quatre o cinc dates”.

Pel que fa als concerts, que també retransmetran en línia, seran el 26 de febrer el de Rita la Cantora i el 12 de març els de Showcase i Zancada.