L’Escola Llotja va acabar la seva etapa al Borsí el desembre del 2009. Un edifici emblemàtic que es va construir entre 1881 i 1883 i va acollir abans, fins al 1936, la Borsa de Barcelona. Des del 1940 era la seu de l’Escola d’Arts i Oficis de Catalunya. L’edifici, ara de titularitat municipal, va ser durant anys reivindicat pels veïns del barri com a equipament. La Isabel Álvarez Martí va passar en aquest centre 20 anys de la seva trajectòria docent. Per això coneix molt bé l’edifici i va tenir l’oportunitat de viure els darrers dies en què va funcionar com a escola. Durant l’última setmana en què aquest immoble, ubicat a la plaça de la Verònica del barri Gòtic, va estar en funcionament la Isabel en va fer fotografies de racons i espais per immortalitzar-los. Una part d’aquest treball fotogràfic, fet en blanc i negre, així com diferents “frottages” es mostren al llibre ‘Darrera mirada’.

Dues dècades de mestra al Borsí

La Isabel Álvarez Martí ha estat 30 anys professora de dibuix artístic i de tècniques d’il·lustració a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. D’aquestes tres dècades de docència, dues les va passar a la Llotja i per això va viure el tancament de l’edifici el desembre del 2009.

Recorda la darrera setmana de funcionament de l’escola: “Jo estava feta pols perquè, és clar, aquest edifici me l’estimava molt, aquí havia estat 20 anys. I vaig pensar ‘jo m’he d’endur algun record d’aquí’, i vaig pensar a fer fotografies de tota l’escola i, a més a més, ‘frottage’.”

Cinc dies ‘capturant’ sentiments

La Isabel va fer unes 500 fotografies de l’interior de la Llotja i uns 200 “frottages” amb detalls arquitectònics de l’edifici. Aquesta feina la feia al matí: “Entrava a les vuit, quan ho feia la noia que netejava el centre, i m’estava fins a les tres de la tarda. Després continuava amb les tasques de trasllat amb la resta de professors perquè marxàvem la setmana següent al centre de Sant Andreu”.

Les fotografies i “frottages” van estar durant set anys guardats en caixes, fins que la Isabel va decidir compartir, en un llibre, part del material: “No és un inventari gràfic de l’escola, aquest llibre; és una selecció, és com un viatge sentimental dels espais que m’eren més propers, els que més m’havien acompanyat”.

Edició limitada de cent exemplars

El llibre s’ha editat amb capital personal de la Isabel. Assegura que el cost de venda, 38 euros, està per sota del cost real perquè no ho ha fet per guanyar diners: “M’agradaria que la gent el veiés però que el compri només qui li agradi. N’he fet només cent exemplars; no en faré més, perquè no és el meu món, ni el meu tema”. Un 25 % dels diners obtinguts aniran a SJD Pediatric Cancer Center de Barcelona.

Qui hi estigui interessat trobarà ‘Darrera Mirada’ a la llibreria Casa Anita, de Gràcia, i a les llibreries Laie.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a