world press photo 2023 cartell


Torna el World Press Photo 2023 a Barcelona, una de les exposicions més esperades de l’any. L’exposició de fotoperiodisme més reconeguda mundialment, organitzada per la fundació Photographic Social Vision, s’instal·la un any més al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La mostra celebra 19 anys de trajectòria i es pot visitar del 10 novembre al 17 desembre 2023.

La World Press Photo Foundation va donar a conèixer fa uns mesos els quatre guanyadors globals de World Press Photo 2023, a continuació us mostrem i expliquem les fotografies guanyadores.


Les fotografies guanyadores globals del World Press Photo 2023

World Press Photo de l’Any

El World Press Photo de l’Any és per a ‘Mariupol Maternity Hospital Airstrike’ (Atac aeri a l’hospital de maternitat de Mariupol), del fotògraf ucraïnès Evgeniy Maloletka per a Associated Press. A la imatge s’hi veu una dona embarassada, Iryna Kalinina, greument ferida i sent evacuada de l’hospital després d’un atac aeri rus a Mariupol (Ucraïna). El nadó, anomenat Miron (“pau”) va néixer mort, i després va morir la mare.

Evgeniy Maloletka per a Associated Press

World Press Photo al Reportatge Gràfic de l’Any

El World Press Photo al Reportatge Gràfic de l’Any és per al fotògraf danès Mads Nissen per The Price of Peace in Afghanistan (El preu de la pau a l’Afganistan), per a Politiken/Panos Pictures. Un reportatge on es visualitza les condicions de vida, lamentables en molts casos, dels afganesos un cop retirades les forces militars dels Estats Units i aliades l’estiu de 2021. El retorn al poder dels talibans no passa desapercebut entre els afganesos i afganeses que viuen immersos en una degradació a tots nivells.

El fotògraf, Mads Nissen, va guanyar també el 2021 el World Press Photo de l’Any per The First Embrace (La primera abraçada).

Mads Nissen per a Politiken/Panos Pictures

World Press Photo al Projecte a Llarg Termini

l premi World Press Photo al Projecte a Llarg Termini és per a la fotògrafa armènia Anush Babajanyan amb Battered Waters (Aigües maltractades) per a VII Agency/National Geographic Society. En les seves fotografies visualitza la força i resiliència dels habitants de quatre països sense mar de l’Àsia central. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, el Tadjikistan i el Kirguizistan, al nord, i l’Uzbekistan i el Kazakhstan, al sud, lluiten pels subministraments d’aigua que comparteixen. La crisi climàtica ha empitjorat la situació.

Anush Babajanyan per a VII Agency/National Geographic Society

World Press Photo al Format Obert

El premi World Press Photo al Format Obert és per al fotògraf egipci Mohamed Mahdy per Here, the Doors Don’t Know Me (Aquí, les portes no em reconeixen), un projecte web col·laboratiu i un record del mode de vida comunitari a punt de desaparèixer, on l’artista fa servir fotografies realitzades per ell i també imatges trobades. El projecte explora els efectes de la pujada del nivell del mar a la comunitat local d’Al Max, un poble pesquer a Alexandria (Egipte).

Mohamed Mahdy

Els quatre guanyadors globals dels World Press Photo 2023 han estat seleccionats entre els 24 guanyadors regionals, que al seu torn van ser elegits entre més de 60.000 fotografies de 3.752 fotògrafs de 127 països. Un jurat global, format pels presidents de cadascun dels sis jurats regionals, ha seleccionat els guanyadors globals.


Dos autors espanyols, entre els guanyadors regionals

El World Press Photo 2023 també ha reconegut el treball de dos autors espanyols com a guanyadors regionals d’Europa.

World Press Photo, categoria de Format Obert de la regió d’Europa

El fotògraf documental César Dezfuli (Madrid, 1991) ha guanyat un World Press Photo 2023 en la categoria de Format Obert de la regió d’Europa amb “Passengers”, un projecte iniciat el 2016 sobre el qual encara es treballa, que aborda la realitat de la migració al Mediterrani central.

César Dezfuli per a De Volkskrant

Menció d’honor

Per la seva banda, el fotoperiodista Emilio Morenatti (Saragossa, 1969) ha rebut una menció d’honor per “War Wounds”, un reportatge personal sobre civils ferits de guerra a Ucraïna.

Emilio Morenatti per a Associated Press

Tots dos autors estaran presents com a convidats a Barcelona, així com el també fotoperiodista Santi Palacios, que aquesta any ha estat membre del jurat regional d’Europa dels World Press Photo 2023. Tots tres formaran part de les activitats complementàries de l’exposició World Press Photo 2023 a Barcelona.


Horaris i preus del World Press Photo 2023

Horaris: del 10 novembre al 17 desembre 2023

  • de dimarts a dijous, d’11 a 20 h
  • divendres, d’11 a 21 h
  • dissabte, de 10 a 21 h
  • diumenge i festius, de 10 a 20 h
  • dilluns no festius: tancat

Preus

  • entrada general: 6 € (4 € reduït)
  • visita comentada: 9€ (7€ reduït)

El diumenge de 15 a 20 h la visita és gratuïta amb reserva prèvia (màx. 2 entrades per persona). Aquestes invitacions estaran disponibles a partir del dimecres anterior a les 10 h