El Centre Cívic Can Basté estrena la 16a edició del seu Fòrum Fotogràfic, un concurs que ja és un referent en el qual els fotògrafs han de defensar els projectes davant un jurat professional. El certamen, bianual, ha esquivat les limitacions pròpies de la contenció de la covid-19 gràcies a la reformulació del programa. Tant el concurs com les xerrades i actes paral·lels combinaran la presencialitat amb l’emissió en línia.

15 finalistes

Al Fòrum Fotogràfic 2020 s’han presentat unes 40 candidatures d’arreu del país i de més enllà de les fronteres. D’aquesta quarantena s’han seleccionat 15 finalistes que hauran de defensar els projectes. L’objectiu del certamen és descobrir, reconèixer i promoure creadors i creadores emergents. En aquest sentit els dos projectes guanyadors s’enduen una beca de 2.000 euros per a la producció de projectes expositius fotogràfics.

El jurat professional

Els encarregats de decidir els guanyadors és un jurat format per professionals: Irenen de Mendoza, directora artística de la Fundació Foto Colectania de Barcelona, la fotoperiodista Myriam Meloni i Lourdes Delgado, docent i investigadora d’Història de la Fotografia.

“Són fotògrafs que són emergents, però que han d’expandir-se i en aquest punt és important com expliquen els projectes —afirma Lourdes Delgado, membre del jurat del Fòrum Fotogràfic Can Basté—. El més important, crec, a més d’altres coses, és la coherència entre el que vols explicar i com ho expliques visualment, com presentes, quin tipus d’imatges fas. Això és el que més valoro”.

Emissió en línia del concurs

Can Basté ha adaptat el seu gran esdeveniment a les mesures de precaució i la normativa que regeixen aquests dies. Per això, les presentacions i defenses dels fotògrafs participants al concurs es duran a terme a la sala d’actes com sempre, però es podran seguir també en directe a través del web de Can Basté. També es podrà fer amb la resta d’activitats paral·leles al concurs.

“Acaba sent un avantatge —afirma Mateo Pérez, coordinador de l’Espai Fotogràfic Can Basté—. Tothom ara podrà seguir les defenses dels projectes, no només la gent que entrava i es podia apropar a la nostra sala. I a més, les defenses i totes les xerrades estaran a la nostra pàgina web i es podran consultar més endavant, quedarà un material interessant”.

Menys exposicions i espais

Can Basté ha adaptat el seu gran esdeveniment a les mesures de precaució i la normativa que regeixen aquests dies. Això ha obligat a reduir la superfície expositiva, de manera que si altres anys les fotografies omplien sales, passadissos i vestíbuls, aquest cop tan sols es mostren tres projectes.

A la Sala Cava es pot veure “Encarnados”, de Tono Arias. El fotògraf gallec juga amb la ficció i la realitat, a partir de la combinació d’escenaris de pobles gallecs i elements de la tradició, com les màscares de carnaval. Un pis més amunt, al vestíbul, es pot veure “Vostè no és aquí”, el resultat del taller fotogràfic de Can Basté Fast Book, amb els treballs dels alumnes de Ricardo Cases.  A les golfes, Myriam Meloni reflexiona sobre els immigrants que esperen al Marroc l’oportunitat de creuar la frontera.