La projecció del documental ‘Film, the living record of our memory’ ha encetat els actes de celebració dels 10 anys de la Filomoteca de Catralunya al Raval, durant els quals s’ha assolit la xifra d’ 1,29 milions d’espectadors en 13.075 sessions . Parlaments del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el president de la Federació Internacional d’Arxius Fílmics, Frédéric Maire, a més de la directora de la cinta, Inés Toharia, han precedit la projecció.

La cinta escollida per aquesta sessió té tot el sentit, perquè és un homenatge a les persones i institucions que treballen per preservar el llegat fílmic, que es deteriora amb més facilitat del que hom pensa. En aquest sentit, Inés Toharia ha dit que “si el cinema ha sobreviscut és gràcies als arxivistes i la seva dedicació”. De fet, per celebrar els 10 anys al Raval, es faran sessions per explicar la tasca d’una filmoteca i la feina dels restauradors i es presentaran materials nous procedents del Centre de Conservació i Restauració.

Visibilitzar la tasca de conservació i restauració

Com l’obra de Pere Portabella, que aquest febrer fa 95 anys i té la seva filmografia completa conservada al 2CR, o altres documents que acompanyaran la taula rodona “Fronteres de la Filmoteca”. També es podrà veure ‘Jet Lag: Vértigo en Manhattan’, versió original nord-americana d’aquesta incursió de Gonzalo Herralde entre els gratacels de Nova York, amb materials del Motion Picture Academy Archive recuperats pel 2CR.

Cal engegar un pla de digitalització dels fons de l’arxiu”
Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya

Relacionat amb la tasca de conservació, Esteve Riambau considera prioritari “engegar un pla de digitalització sistemàtica dels fons de l’arxiu”. El director també creu que la Filmoteca hauria de tenir una entitat jurídica independent i autònoma.